Hygrom er en uspesifikk betegnelse på en væskeansamling. Innen medisin brukes begrepet vanligvis om to ulike tilstander:

Faktaboks

Uttale
hygrˈom
Etymologi
fra det greske ordet hygros som betyr ‘våt’, ‘fuktig’ og -oma som betyr ‘tumor’, ‘svulst’.
  • cystisk hygrom (makrocystisk lymfatisk malformasjon)
  • subduralt hygrom

Makrocystisk lymfatisk malformasjon

Cystisk hygrom er en utdatert betegnelse på makrocystisk lymfatisk malformasjon, og klassifiseres som en undertype av lymfangiom.

Dette er en medfødt, lymfatisk utviklingsforstyrrelse som kjennetegnes av unormal eller manglende forbindelse mellom lymfekar. Misdannelsen hindrer normal drenasje av lymfe til venesystemet, og medfører ansamling av lymfe i lymfebaner, som derfor utvides.

Selv om tilstanden er godartet, kan lymfeansamlingen forårsake plager dersom den komprimerer omliggende strukturer. Makrocystisk lymfatisk malformasjon kan forekomme nærmest overalt på kroppen, men opptrer hyppigst på halsen (i omtrent 75 prosent av tilfellene), dernest i armhulen (i omtrent 20 prosent av tilfellene).

I cirka 50 prosent av tilfellene er det assosiert med kromosomavvik, hyppigst Turners syndrom.

Subduralt hygrom

Subduralt hygrom er en ansamling av cerebrospinalvæske under den ytterste, harde hjernehinnen (dura mater). Tilstandens årsak, skademekanisme og utbredelse er i stor grad ukjent. Subduralt hygrom kan opptre i alle aldersgrupper, men forekommer hyppigst hos eldre mennesker. Tilstanden kan være forårsaket av rift i spindelvevshinnen (arachnoidea mater) som tillater lekkasje av cerebrospinalvæske inn i subduralrommet. Subduralt hygrom er ofte assosiert med:

De fleste subdurale hygromer er små, asymptomatiske og krever ingen behandling. Ved akutte eller store subdurale hygromer kan det være nødvendig med kirurgisk behandling i form av dekompresjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg