Hygrom er en uspesifikk betegnelse på en væskeansamling. Innen medisin brukes begrepet vanligvis om to ulike tilstander:

  • cystisk hygrom (makrocystisk lymfatisk malformasjon)
  • subduralt hygrom

Cystisk hygrom er en utdatert betegnelse på makrocystisk lymfatisk malformasjon, og klassifiseres som en undertype av lymfangiom.

Dette er en medfødt, lymfatisk utviklingsforstyrrelse som kjennetegnes av unormal eller manglende forbindelse mellom lymfekar. Misdannelsen hindrer normal drenasje av lymfe til venesystemet, og medfører ansamling av lymfe i lymfebaner, som derfor utvides.

Selv om tilstanden er godartet, kan lymfeansamlingen forårsake plager dersom den komprimerer omliggende strukturer. Makrocystisk lymfatisk malformasjon kan forekomme nærmest overalt på kroppen, men opptrer hyppigst på halsen (i omtrent 75 prosent av tilfellene), dernest i armhulen (i omtrent 20 prosent av tilfellene).

I cirka 50 prosent av tilfellene er det assosiert med kromosomavvik, hyppigst Turners syndrom.

Subduralt hygrom er en ansamling av cerebrospinalvæske under den ytterste, harde hjernehinnen (dura mater). Tilstandens årsak, skademekanisme og utbredelse er i stor grad ukjent. Subduralt hygrom kan opptre i alle aldersgrupper, men forekommer hyppigst hos eldre mennesker. Tilstanden kan være forårsaket av rift i spindelvevshinnen (arachnoidea mater) som tillater lekkasje av cerebrospinalvæske inn i subduralrommet. Subduralt hygrom er ofte assosiert med:

De fleste subdurale hygromer er små, asymptomatiske og krever ingen behandling. Ved akutte eller store subdurale hygromer kan det være nødvendig med kirurgisk behandling i form av dekompresjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.