Influensavaksiner

Influensavaksiner kommer ofte i ferdig opptrukne sprøyter. Kappen over sprøytespissen tas av og vaksinen settes i muskulaturen, ofte på utsiden av skulderen.

Influensavaksiner
Av /Pixnio.

Influensavaksinen er den mest utbredte formen for forebyggende tiltak mot influensa. Vaksinen består av drept virus og er sammensatt av nylig isolerte influensa A-virus. I tillegg inneholder vaksinen influensa B-virus. For å være effektiv må vaksinen vanligvis forandres fra år til år. Produksjonstiden for influensavaksine er om lag syv måneder. Det lages også vaksine til bruk ved reiser utenom vår influensasesong, som baseres på de siste aktuelle influensastammene.

Influensavaksine anbefales hvert år til alle over 65 år, samt de som har hjertesykdom eller lungesykdom, diabetes eller svekket immunforsvar.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har et verdensomspennende influensaovervåkingsprogram. Nye virusisolater blir sendt til WHO-tilknyttede laboratorier for nøyaktig typing/klassifisering. Slike undersøkelser avklarer om den influensavaksinen som er i bruk, fortsatt kan brukes. Det er derfor særlig viktig at det tas prøver til virusisolasjon i begynnelsen av en influensaepidemi. På grunnlag av slike undersøkelser blir sammensetningen av neste års vaksine bestemt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg