Influensavaksinen, som består av drept virus, er den mest utbredte formen for forebyggende tiltak mot influensa. Vaksinen er sammensatt av nylig isolerte influensa A-virus. I tillegg inneholder vaksinen influensa B-virus. For å være effektiv må vaksinen vanligvis forandres fra år til år. Produksjonstiden for influensavaksine er ca. syv måneder. Det lages også vaksine til bruk ved reiser utenom vår influensasesong, som baseres på de siste aktuelle influensastammer.

Influensavaksine anbefales hvert år til alle over 65 år, samt de som har hjertesykdom eller lungesykdom, diabetes eller svekket immunforsvar.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har et verdensomspennende influensaovervåkingsprogram. Nye virusisolater blir sendt til WHO-tilknyttede laboratorier for nøyaktig typing/klassifisering. Slike undersøkelser avklarer om den influensavaksinen som er i bruk, fortsatt kan brukes. Det er derfor særlig viktig at det tas prøver til virusisolasjon i begynnelsen av en influensaepidemi. På grunnlag av slike undersøkelser blir sammensetningen av neste års vaksine bestemt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.