Bleieutslett
Bleieutslett viser seg som et rødt utslett. Det er en form for intertrigo.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Intertrigo er et rødt, kløende utslett i hudfolder der hud gnis mot hud. Utslettet væsker i noen tilfeller.

Faktaboks

Uttale
intertrˈigo
Etymologi
av inter-, og latin terere, ‘gni’

Årsakene

Årsakene til utslettet er en kombinasjon av mekanisk irritasjon av huden på grunn av friksjon, og sopp- og bakterievekst som lett oppstår i varme, tette og fuktige hudområder, som i armhuler eller i underlivet. Overvekt disponerer for tilstanden. Kvinner med store bryst er utsatt for intertrigo i hudfolden under brystene. Bleieutslett er en form for intertrigo. Vedvarende eller stadig tilbakevendende utslett i hudfolder kan være uttrykk for en underliggende hudsykdom – mest vanlig er psoriasis. Psoriasis som opptrer i hudfolder kalles invers psoriasis.

Behandlingen

Prinsippet for behandlingen er å sanere infeksjoner og deretter bruke antiinflammatoriske midler. Sanering av infeksjoner gjøres best med lokale midler med generelt bakteriedrepende og eventuelt soppdrepende virkning; vanlig såpe og bad med grundig rengjøring og lufting av de rammede hudområdene er viktig. Pensling med krystallfiolett er et tradisjonelt middel som kan være effektivt i behandlingen av intertrigo, for eksempel ved bleiedermatitt. Ofte vil det være nødvendig å bruke et antiinflammatorisk middel i tillegg. Lokale steroider er effektive, men i disse områdene er det risiko for bivirkninger ved at huden kan bli tynn (hudatrofi). Derfor bør det benyttes milde kortisonpreprater, gruppe 1 og 2, og i begrensede perioder. I tilfeller der det er nødvending med langvarig vedlikeholdsbehandling, kan kalcinevrinhemmere til lokalt bruk være et nyttig alternativ til kortisonkremer. Disse preparatene gir ikke tynn hud.

Forebygging

Forebygging går ut på god hygiene og bruk av sopp- og bakteriedrepende krem eller pudder. Pudder vil også bidra til å redusere friksjonen og ta opp noe av fuktigheten som oppstår i disse hudområdene. Der tunge bryst er årsaken, kan brystplastikk være aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg