antiinflammatoriske midler

Antiinflammatoriske midler. Ved celleskade utløses en reaksjon som resulterer i produksjon av prostaglandiner og leukotriener. Figuren viser hvor ulike legemidler griper inn i denne prosessen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Antiinflammatoriske midler er et samlenavn på legemidler som hemmer inflammasjon. Inflammasjon er en generell reaksjon på vevsskade (mekanisk, kjemisk, termisk eller immunologisk) og må ikke forveksles med infeksjon, som beskriver invasjon og oppvekst av mikroorganismer. Ordet betennelse brukes ofte både om inflammasjon og infeksjon.

Faktaboks

Uttale
ˈantiinflammatˈoriske midler

De mest effektive antiinflammatoriske midlene er glukokortikoider. Mest brukt er imidlertid de såkalte nonsteroide antiinflammatoriske midler (NSAID, non-steroid-anti-inflammatory-drugs).

Virkningsmekanisme

Glukokortikoider hemmer frigjøring av kroppens egne inflammasjonsfaktorer, og da særlig reduserer frigjøring av prostaglandiner og leukotriener.

NSAIDs hemmer enzymet syklooksygenase (COX) slik at produksjonen av prostaglandiner hemmes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg