Intraduktal papillær mucinøs neoplasi er den vanligste formen for bukspyttkjertelcyste som påvises. Slike cyster har tilsynelatende økt i forekomst. Dette skyldes sannsynligvis bedre kvalitet på og økt bruk av CT og MR. Det har også blitt økende bevissthet rundt disse forandringene fordi de regnes som mulige forstadier til bukspyttkjertelkreft. På grunn av dette er det viktig å påvise, karakterisere og følge disse forandringene.

Faktaboks

Uttale

intradukt'al papill'ær musin'øs neoplas'i

Navn

Navnet er en beskrivelse av cystetypen. Intraduktal betyr at cysten forekommer inni utførselsgangene eller -rørene (ductus) fra bukspyttkjertelen. Papillær betyr at den er en vortelignende dannelse (papill). Mucinøs beskriver at den er fra slimhinnen (mucus). Neoplasi betyr nyvekst.

Typer

Det finnes tre hovedtyper IPMN:

  • hovedgangs-IPMN
  • sidegangs-IPMN
  • blandet type

Sidegangs-IPMN regnes for å ha minst kreftrisiko. Det er også den vanligste.

IPMN hører til de mucinøse cystene i bukspyttkjertelen, sammen med rene mucinøse cystadenomer eller cystadenokarsinomer. I motsetning til de mucinøse cystene regner man at serøse cyster, og en del andre cystetyper i bukspyttkjertelen, har lite potensial for å utvikle seg til kreftsvulster.

Behandling

Flere fagmiljøer har laget retningslinjer for hvilke cyster som ikke krever behandling, men som bare burde observeres, og hvilke som bør opereres og fjernes. Det er dels sprik i anbefalingene, da kunnskapsgrunnlaget er noe begrenset.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg