Tunge.

Tunge. Tungen sett ovenfra. Illustrasjonen viser også svelget oppskåret baktil og svelgveggen brettet ut til sidene.

Av /KF-arkiv ※.

En papill er en normal, vortelignende dannelse på hud eller slimhinne.

Faktaboks

Uttale
papˈill
Etymologi
av latin papilla, ‘vorte’, diminutiv av papula, ‘blære, blemme’.

Eksempler

Papilla duodeni major er en vortelignende fortykning på tolvfingertarmens konkave/venstre side, hvor vi finner den felles munningen til bukspyttkjertelgangen (ductus pancreaticus) og munningen til den store gallegangen (ductus choledochus). En tilsvarende, men mindre fortykning (papilla duodeni minor) i tolvingertarmens vegg finnes som regel litt ovenfor.

Papillae filiformes er små, trådformede 'utvekster' som dekker store deler av tungens overflate. De kan være delvis forhornet slik at tungen føles ru og kan få et visst gråaktig preg. Papillene er svært viktige for at pattedyr skal kunne drikke.

Papilla mammae er betegnelsen for brystvorten.

Papilla nervi optici eller synsnervepapillen er en liten, rund fortykning på innsiden av øyeeplet, der hvor alle nervefibrene samles i synsnerven. Den kalles også 'den blinde flekk', da den mangler fotoreseptorer.

Papilla parotidea er en liten fortykning i slimhinnen på innsiden av kinnet. Den rommer munningen fra ørespyttkjertelen (glandula parotis) og ligger rett overfor overkjevens 2. molar, hvor den kan sees som en liten, svart prikk.

Papilla renalis eller nyrepapillen er bunten av alle samlerørene i en nyrepyramide, der de rager inn i nyrebekkenet.

Papilla umbilicalis er en arraktig bindevevsfortykkelse, som en rest etter de embryonale navleblodkarenes passasje gjennom bukfascien (anulus umbilicalis).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg