Hematogen spredning
Kreftceller (i blått med lilla kjerne) omgitt av friske celler (rosa). Illustrasjonen viser hvordan en kreftsvulst kan spre seg via blodet til andre steder i kroppen, såkalt hematogen spredning. Betegnelsen 'kreft' brukes når neoplasien har spredt seg til nabovev eller andre organer.
Av /National Human Genome Research Institute, NIH.

Neoplasi er en vekstforstyrrelse der celler vokser uavhengig av kroppens normale reguleringsmekanismer for vekst. Det finnes to hovedtyper av neoplasi: de godartede (benigne) og de ondartede (maligne). En ondartet neoplasi er enten et forstadium til kreft eller det samme som kreft. Betegnelsen 'kreft' brukes når neoplasien har spredt seg til nabovev eller andre organer.

Faktaboks

Uttale
neoplasˈi
Etymologi
av gresk neo-, 'ny-' og plassein, 'forme'; 'nydannelse'
Også kjent som
neoplasme

En neoplasi kan kjennes som en fortykkelse eller kul (kalt svulst), men kan også forekomme uten en synlig forandring, for eksempel som neoplasi i bloddannende organer (leukemier). Andre eksempler kan være solskadet hud eller humant papillomavirus (HPV) som kan gi forstyrret vekst av plateepitelet (dysplasi) i henholdsvis hud og livmorhals, og som kan være forstadier til kreft. Man snakker om den neoplastiske cellepopulasjonen, det vil si de ondartede cellene, både i en svulst og ved en leukemi.

I dagligtalen brukes ofte neoplasi og svulst om hverandre, selv om en viktig forskjell er at neoplasi kan foreligge også uten synlig svulst. Navnsetting for svulster følger et bestemt sett regler (se svulst).

Godartede neoplasier

Hud

Seborreisk keratose.
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

De vanligst forekommende godartede svulster finnes i huden. Nesten alle mennesker får både seborreiske keratoser (senile vorter) og nevuscellesvulster (nevi, føflekker). Seborreiske keratoser oppstår fra plateepitelet, er oftest brunlige og inneholder gjerne mye keratin, som personen kan skrape av. De løsner lett, og man kan komme til å klore dem av. De kan bli veldig mørke og mistenkes å være et malignt melanom (føflekkreft), men oftest er det lett å se forskjell sebeorreisk keratose og malignt melanom. Noen mennesker får svært mange seborreiske keratoser, oftest i voksen alder og økende ettersom man blir eldre.

Føflekker er også brunlige men har oftest ikke mye keratin. De har gjerne myk konsistens og glatt overflate men kan også være flikete. De oppstår fra de melanin-dannende cellene som ligger nederst (basalt) i plateepitelet. Noen mennesker har svært mange føflekker.

Overvekst av arrvev kan skje i hud etter en skade, men dette er ikke neoplasi.

Blodårer

Hemangiomer er vanlige både i hud og i mange indre organer, særlig i lever. De består av blodårer, oftest utvidete vener og kalles da kavernøse hemangiomer. De kan også bestå av kapillarer og kalles da kapillære hemangiomer. Fordi de inneholder mye blod ser de ofte ut som røde svulster.

Muskulatur

Muskelknuter i livmoren (myomer) er en av de vanligste typene godartede svulster. Omtrent halvparten av alle kvinner får myomer. De vokser under østrogenpåvirkning og veksten stopper derfor gjerne etter overgangsalderen. De kan være fra mindre enn én centimeter til kjempestore svulster på 20 til 30 centimeter, og de kan opptre enkeltvis eller være mange. Kvinner med store myomer kan ha problemer med å bli gravide, og store myomer kan i seg selv være plagsomme. Mange opereres derfor.

Brystvev

I brystene finnes flere typer godartede svulster. Fibroadenom er den vanligste. Denne oppstår gjerne i 20–30-årsalderen og kan være fra én til flere centimeter i diameter. Østrogenpåvirkning antas å være årsaken, og etter overgangsalderen tilbakedannes eller forkalkes svulsten.

Leveren

I leveren oppstår også av og til adenomer, det vil si en ny vekst av leverceller utenom den normale heksagonale strukturen i organet. P-pillebruk er den vanligste årsaken, og adenomene tilbakedannes gjerne når p-pillebruken avsluttes.

Polypper

Polypper forekommer i mange organer. En polypp består av epitelbekledning utenpå stroma med bindevev, blodkar og nerver. De antas å oppstår etter traume eller betennelse og oppfattes ikke som reelle neoplasier.

Ondartede neoplasier

Kreft kan oppstå i så å si alle organer. Ved ondartet neoplasi svikter ikke bare reguleringen av cellevekst, men også regulering av de proteinene som styrer cellenes evne til å bryte gjennom basalmembraner, vokse inn i blod- og lymfeårer og inn i nabo-organer.

De vanligste typene i Norge er tykktarmskreft, brystkreft, prostatakreft og lungekreft. Deretter følger malignt melanom og leukemier og lymfomer. Det finnes mange undertyper av kreft i hvert organ og undertypen bestemmer prognose og behandlingsalternativer for den enkelte pasient.

I arbeidet med diagnostikken klassifiserer patologen svulstene i henhold til internasjonale kriterier, slik at pasienten er sikret så riktig behandling som mulig for akkurat sin sykdom (persontilpasset medisin).

Forskjell på godartet og ondartet svulst

Godartet svulst Ondartet svulst (kreft)
Vekst Langsom, ekspansiv. Komprimerer omgivende vev, slik at det blir en glatt kapsel. Hurtig, infiltrerende. Vokser inn i omgivende vev, slik at avgrensingen blir ujevn, ruglete.
Spredning (metastasering) Nei Ofte
Residiv (ny svulst på samme sted hvis ikke den opprinnelige fjernes fullstendig) Nei Ja

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg