En bukspyttkjertelcyste er et væskefylt hulrom i bukspyttkjertelen. De kan være fra få millimeter til mange centimeter i diameter.

Faktaboks

Også kjent som
pankreascyste

Årsaker

Cyster kan dannes spontant, ved opphopning av bukspytt som ikke kommer ut (simpel cyste). Som oftest skyldes cystedannelsen en skade i gangsystemet, der bukspyttet lager seg et hulrom inn i kjertelvevet. Skaden oppstår oftest på grunn av betennelse i kjertelen (akutt bukspyttkjertelbetennelse), der cyster (pseudocyster) oppstår i uker eller måneder etter at den akutte betennelsen er over.

Mye sjeldnere kan cyster skyldes en svulst inne i bukspyttkjertelen. Mange av disse er godartede, men ondartede cystiske svulster forekommer også.

Symptomer og tegn

De fleste cystene gir ingen symptomer i seg selv. Cyster som blir store kan gi kvalme og ubehag, eventuelt smerter øverst i magen. Cyster som klemmer på magesekken kan også hindre avløpet av innhold fra magesekken, med betydelig kvalme og brekninger. Hvis det oppstår infeksjon i cysten kan dette gi symptomer med feber og sykdomsfølelse. Oftere er det imidlertid grunnsykdommen som gir symptomer.

Diagnose og behandling

Cyster påvises enkelt med ultralyd eller computertomografi (CT), og ses ofte som et tilfeldig funn der undersøkelsen av buken gjøres av andre grunner. Cyster som gir symptomer eller der man mistenker at det kan foreligge kreft må utredes videre og ofte behandles. Mange av dem er imidlertid ufarlige, og noen (pseudocyster) går ofte tilbake av seg selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg