Invaginasjon

Invaginasjon av tynntarmen inn i åpningen til tykktarmen. Invaginasjonen fortsetter i pilens retning, slik at blindtarmen med blindtarmsvedhenget (appendix) trekkes inn i invaginatet.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Invaginasjon er en tilstand hvor en del av tarmen krenger seg inn i tarmavsnittet nedenfor, for eksempel at nederste del av tynntarmen krenger seg inn i tykktarmen. Dette hindrer tarmpassasjen (tarmslyng), og tilførende blodårer kan klemmes av slik at tarmveggen skades.

Faktaboks

Etymologi
av latin in, ‘inn, i’, og vagina, ‘skjede’

Tilstanden er vanligst hos små barn fordi tarmveggen er tynnere og mykere, men sees i alle aldre. Ofte er det en polypp eller svulst som er utgangspunktet, fordi tarmbevegelsene (peristaltikken) i tarmveggen trekker med seg polyppen nedover i tarmen, og dermed også den delen av tarmveggen som den er festet i. Typiske symptomer og tegn er kolikkpregede magesmerter og ofte blodig avføring.

Diagnosen stilles lett med røntgenundersøkelse av tarmen.

Noen ganger kan tarmen dyttes på plass fra innsiden, ellers må pasienten opereres. Kirurgen kan også forsøke å dytte tarmen på plass, men hvis tarmveggen er skadet, må man kanskje fjerne et lite avsnitt av tarmen. Dersom invaginasjonen skyldes en polypp eller svulst må denne fjernes. Da er som regel operasjon nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg