jodbehandling

Artikkelstart

Jodbehandling er behandling med Lugols løsning, det vil si jod oppløst i en kaliumjodidløsning, som tidligere ble brukt som forberedelse før operasjon for hypertyreose. Høye doser jod blokkerer forbigående frigjøringen av skjoldbruskkjertelhormonet tyroksin (T4) fra skjoldbruskkjertelen, noe som fører til at stoffskiftet blir mer normalt, og pasienten kan opereres uten risiko.

Langvarig jodbehandling kan imidlertid forverre pasientens høye stoffskifte. Også jodholdige legemidler og helsekostprodukter kan i enkelte tilfeller ha konsekvenser for stoffskiftet. Langvarig bruk av for eksempel algepreparater kan føre til at utsatte pasienter kan utvikle enten hypo- eller hypertyreose.

Kaliumjodid benyttes i forebyggende hensikt for å forhindre at radioaktive stoffer tas opp i skjoldbruskkjertelen i forbindelse med atomreaktorulykker.

Den radioaktive isotopen 131I, som har svært kort levetid, benyttes i utstrakt grad i behandlingen av hypertyreose. 131I konsentreres opp i de overaktive cellene i kjertelen og gir en lokal bestråling av disse cellene slik at de ødelegges. Denne behandlingen er ikke forbundet med økt risiko for kreftutvikling, men mange pasienter kan få lavt stoffskifte etter behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg