Jodbehandling er et næringsstoff kroppen trenger å få tilført gjennom kost eller kosttilskudd. Avhengig av kostholdssammensetning kan tilskudd trenges. Dette er særlig viktig i forbindelse med svangerskap og amming da tilskudd er anbefalt.

Jod brukes også i annen type behandling:

Forbehandling ved fjerning av skjoldbruskkjertelen

Lugols løsning, det vil si jod oppløst i en kaliumjodidløsning, kan brukes som forberedelse før operasjon for hypertyreose. Høye doser jod blokkerer forbigående frigjøringen av skjoldbruskkjertelhormonet tyroksin (T4) fra skjoldbruskkjertelen, noe som fører til at stoffskiftet blir mer normalt, og pasienten kan opereres uten risiko.

Ved tyreotoksisk krise

Tyreotoksisk krise er en sjelden, men livstruende tilstand som kan oppstå hos pasienter med uoppdaget eller utilstrekkelig behandlet hypertyreose ved infeksjoner, kirurgiske inngrep eller behandling med jodholdige røntgenkontrastmidler. Dette behandles blant annet med jod som blokkerer hormonfrisettingen.

Forebyggelse av skade på skjoldbruskkjertelen ved radioaktivt nedfall

Kaliumjodid benyttes i forebyggende hensikt for å forhindre at radioaktive stoffer tas opp i skjoldbruskkjertelen i forbindelse med atomreaktorulykker. Thyreoidea blir mettet med ikke-radioaktivt jod, slik at radioaktivt nedfall i form av cesium og 131I (radioaktivt jod) ikke blir tatt opp og konsentrert i kjertler.

Radiojodbehandling

Radiojodbehandling er en metode som ofte brukes for å behandle hypertyreose (forhøyet stoffskifte).

Den radioaktive isotopen 131I, som har svært kort levetid, konsentreres opp i de overaktive cellene i kjertelen og gir en lokal bestråling av disse cellene slik at de ødelegges. Denne behandlingen er ikke forbundet med økt risiko for kreftutvikling, men mange pasienter kan få lavt stoffskifte etter behandlingen.

Bivirkninger

Langvarig jodbehandling kan forverre et høyt stoffskifte. Også jodholdige legemidler og helsekostprodukter kan i enkelte tilfeller ha konsekvenser for stoffskiftet. Langvarig bruk av for eksempel algepreparater kan føre til at utsatte pasienter kan utvikle enten hypo- eller hypertyreose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg