Jodbehandling, behandling med Lugols løsning, dvs. jod oppløst i en kaliumjodidløsning, ble tidligere brukt som forberedelse før operasjon for hypertyreose. Høye doser jod blokkerer forbigående frigjøringen av tyroksin fra skjoldbruskkjertelen, noe som fører til at stoffskiftet blir mer normalt, og pasienten kan opereres uten risiko.

Langvarig jodbehandling kan imidlertid forverre pasientens høye stoffskifte. Også jodholdige medikamenter og helsekostprodukter kan i enkelte tilfeller ha konsekvenser for stoffskiftet. Langvarig bruk av f.eks. algepreparater kan føre til at utsatte pasienter kan utvikle enten hypo- eller hypertyreose.

Kaliumjodid benyttes i forebyggende hensikt for å forhindre at radioaktive substanser tas opp i skjoldbruskkjertelen i forbindelse med atomreaktorulykker.

Den radioaktive isotopen 131I, som har svært kort levetid, benyttes i utstrakt grad i behandlingen av hypertyreose. 131I konsentreres opp i de hyperaktive cellene i kjertelen og gir en lokal bestråling av disse cellene slik at de ødelegges. Denne behandlingen er ikke forbundet med økt risiko for kreftutvikling, men mange pasienter kan få lavt stoffskifte etter behandlingen. Se også radioaktivt jod og radiojodbehandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.