Det nydannede vevet rundt bruddender, kan ofte kjennes som en «kul» på bruddstedet. Består av midlertidig forkalket bindevev mellom brukne benender. Kallus dannes raskest og i størst mengde hos barn, og når bruddendene ikke holdes i ro.  

Etter et benbrudd vokser blodkar og bindevev inn mellom bruddflatene. Etter hvert dannes det bruskøyer i dette bindevevet og vevsforbindelsen som blir gradvis hardere ved at det felles ut kalksalter, kalles da kallus. Når bruddendene fikseres kraftig til hverandre med operativ bruddbehandling med spesialplate, vil det nesten ikke dannes kallus.

Brusken omdannes gradvis til et umodent benvev og den mekaniske styrken til kallus øker. Når kallusforbindelsen blir hard, sier vi at bruddet er konsolidert (fast). Kallusforbindelsen rundt bruddstedet er til å begynne med ganske stor, for å gi støtte. Etter som kallus blir hardere og dermed sterkere blir overflødig kallusmasse fjernet av kroppen (resorbert).

Fullstendig heling av benbrudd tar fra flere uker til flere måneder, avhengig av størrelsen på benet og den vekten det utsettes for. I løpet av denne tiden blir den forkalkede kallusmassen omdannet til normalt benvev. Se også knokkelbrudd (heling).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.