Kallus er nydannet forkalket  bindevev rundt bruddender. Kallus dannes raskest og i størst mengde hos barn, og ved bevegelse av bruddendene. Det kan ofte kjennes som en «kul» på bruddstedet. 

Etter et benbrudd vokser blodkar og bindevev inn mellom bruddflatene. Etter hvert dannes det bruskøyer i dette bindevevet, og denne vevsforbindelsen blir gradvis hardere ved at det felles ut kalksalter. Dette kalles da kallus. Brusken omdannes gradvis til et umodent benvev og den mekaniske styrken til kallus øker. Når kallusforbindelsen blir hard, sier vi at bruddet er konsolidert (fast). Kallusforbindelsen rundt bruddstedet er til å begynne med ganske stor. Dette er for å gi god støtte i starten. Etter hvert som kallus blir hardere og sterkere, blir overflødig kallusmasse fjernet av kroppen (resorbert).

Fullstendig heling av benbrudd tar fra flere uker til flere måneder, avhengig av størrelsen på benet og den belastningen det utsettes for. I løpet av denne tiden blir den forkalkede kallusmassen omdannet til normalt benvev. Se også knokkelbrudd (heling).

Når bruddendene fikseres til hverandre med operativ behandling med spesialplate eller -skrue, vil det nesten ikke dannes kallus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.