Kalvbeinthet er gal stilling av leggen, hvor denne er blitt rettet utover i kneet i forhold til låret. Betegnelsen kalvbeinthet brukes særlig når det dreier seg om en dobbeltsidig tilstand. Den rette linjen som normalt går gjennom hofte, kne og ankelledd, faller ved kalvbeinthet utenfor og ved siden av kneet, og innsiden av anklene berører hverandre ikke, fordi føttene ikke kan plasseres inntil hverandre. Hos overvektige mennesker kan man noen ganger finne stor avstand mellom anklene når knærne berører hverandre, selv om skjelettet i virkeligheten er rett. Dette skyldes store mengder underhudsfett på innsiden av knærne.

Faktaboks

Også kjent som
genu valgumX-ben

Mens man som regel blir født med O-bein, det vil si lett hjulbeint, er det store flertall av barn i tredje leveår kalvbeinte. Kvinner har noe større tendens enn menn til å bli litt kalvbeinte. En viss skjevhet er vanlig og uten betydning.

Tidligere forekom kalvbeinthet langt hyppigere, på grunn av rakitt (engelsk syke). Sykdommen representerer fortsatt et problem i enkelte utviklingsland.

I Norge er det nå sjelden at tilstanden er så markert at den krever operasjon. Før en eventuell operasjon vil det bli gjort røntgenundersøkelser for å kartlegge forholdene best mulig.

Kalvbeinthet vil kunne gi en økt belastning på kneleddet slik at dette blir mer utsatt for artrose (slitasjegikt).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg