hjulbeinthet

Artikkelstart

Hjulbeinthet er en beinstilling hvor avstanden mellom knærne er uvanlig stor. Beina danner en bue, fordi låret blir rettet utover og leggen innover.

Faktaboks

Også kjent som
genu varum

Hos barn

En viss grad av hjulbeinthet er normalt i de første par leveårene. Deretter kan det oppstå kalvbeinthet rundt to til fire års alder, hvor knærne nærmer seg hverandre igjen. Enkelte vekstforstyrrelser kan være familiært betinget og kan gi vedvarende hjulbeinthet hos barn, men sjelden i en slik grad at det er nødvendig å operere. Tidligere var rakitt (engelsk syke som skyldes D-vitamin-mangel) en vanlig årsak til hjulbeinthet. Bruddskader, lammelser og barneleddgikt kan også gi feilstillinger i kneleddet.

Hos voksne

Hos voksne er artrose (slitasjegikt) en vanlig årsak til hjulbeinthet. I slike tilfeller kan hjulbeintheten bli ekstrem. Pasienten får smerter og problemer med vanlig gange.

Behandling

Preoperative bilder av en pasient med hjulbenhet (varusfeilstilling) i knærne. Kneleddet slites på innsiden (medialt) og er smertefullt. Ved oppretting av aksene vil belastningen gå gjennom midten eller utsiden av kneet, og dermed redusere belastningsrelaterte smerter.
Hjulbenthet (genu varus)
Kneet er rettet opp ved å lage et kunstig brudd (osteotomi)i tibia som er fiksert med skrue og plate.
Postoperativt røntgen etter osteotomi

Ved tidlig tegn på hjulbeinhet og artrose er behandlingen konservativ, med fokus på styrketrening og vektreduksjon. I mer alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å korrigere feilstillingen ved hjelp av operasjon. Operasjonsmetoden vil blant annet avhenge av om tilstanden er ensidig eller dobbeltsidig, om hoftene er angrepet og så videre. Det kan være aktuelt å rette opp beinets akser ved å gjøre en osteotomi, der kirurgen lager et kunstig brudd, retter opp beinets akser, og fikserer bruddet med en plate. Hos pasienter med utslitt kne kan det være aktuelt å erstatte kneleddet med en kneprotese. Et godt operasjonsresultat avhenger av god opptrening, uavhengig av operasjonsmetode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg