Rakitt, ernærings- og stoffskiftesykdom hos barn, særlig karakterisert ved vekstforstyrrelser i skjelettet. Sykdommen skyldes D-vitaminmangel, som fører til redusert mineralisering av benvevet. Benvevet dannes ved at benceller først danner en proteinrik benmatriks som gradvis mineraliseres. Denne innbyggingen av hydroksyapatitt er med på å gi benvevet unik styrke.

Ved D-vitaminmangel er innbyggingen av hydroksyapatitt sterkt mangelfull og forsinket, og benvevet som dannes, er mykt og svakt.

Tidligere var D-vitaminmangel ikke uvanlig hos spedbarn og småbarn. Dette gav opphav til veksthemning og typiske knokkelforandringer: knoklenes vekstsoner ble ujevne og oppdrevet med typiske deformeringer av ribben (rosenkrans), håndledd og ryggsøyle (kyfoskoliose), og bøyde legg- og lårben i uttalte tilfeller. Mer moderate former førte til muskelsvakhet og mindre skjelettforandringer, som førte til at barnet ble forsinket med å lære å gå.

Tilskudd av tran, og betydningen av sollys som forebygging og behandling av D-vitaminmangel, førte til at rakitt i mange år var en meget sjelden tilstand her til lands. De senere år er imidlertid tilstanden dukket opp i innvandrerbefolkningen – sannsynligvis på grunn av en kombinasjon av lavt D-vitamininntak og liten eksponering for sollys.

Hos voksne individer fører D-vitaminmangel til osteomalasi. D-vitaminmangel kan være en medvirkende årsak til den høye forekomst av benbrudd vi har blant eldre her til lands, se osteoporose.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.