rakitt

Rakitt er en ernærings- og stoffskiftesykdom hos barn, som særlig kjennetegnes ved vekstforstyrrelser i skjelettet. Sykdommen skyldes D-vitaminmangel, som fører til redusert mineralisering av benvevet. Benvevet dannes ved at beinceller først danner en proteinrik benmatriks som gradvis mineraliseres ved at hydroksyapatitt bygges inn i benmatriks. Dette er med på å gi benvevet unik styrke.

Faktaboks

Uttale
rakˈitt
Etymologi
av gresk rhachis, ‘rygg’
Også kjent som
rachitis engelsk syke, svekk

Ved D-vitaminmangel er innbyggingen av hydroksyapatitt sterkt mangelfull og forsinket, og benvevet som dannes er mykt og svakt.

Utvikling

Tidligere var D-vitaminmangel ikke uvanlig hos spedbarn og småbarn. Dette gav opphav til veksthemning og typiske knokkelforandringer: knoklenes vekstsoner ble ujevne og oppdrevet med typiske deformeringer av ribben (rosenkrans), håndledd og ryggsøyle (kyfoskoliose), og bøyde legg- og lårben i uttalte tilfeller. Mer moderate former førte til muskelsvakhet og mindre skjelettforandringer, som igjen førte til at barnet ble forsinket med å lære å gå.

Tilskudd av tran og betydningen av sollys som forebygging og behandling av D-vitaminmangel, førte til at rakitt i mange år var en meget sjelden tilstand i Norge. De senere år har imidlertid tilstanden dukket opp blant innvandrerbefolkningen – sannsynligvis som følge av lavt D-vitamininntak og liten eksponering for sollys.

Voksne

Hos voksne individer fører D-vitaminmangel til osteomalasi. D-vitaminmangel kan være en medvirkende årsak til den høye forekomst av benbrudd vi har blant eldre her i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg