Rakitt er en ernærings- og stoffskiftesykdom hos barn, som særlig kjennetegnes ved vekstforstyrrelser i skjelettet. Sykdommen skyldes D-vitaminmangel, som fører til redusert mineralisering av benvevet. Benvevet dannes ved at beinceller først danner en proteinrik benmatriks som gradvis mineraliseres ved at hydroksyapatitt bygges inn i benmatriks. Dette er med på å gi benvevet unik styrke.

Faktaboks

Uttale
rakˈitt
Etymologi
av gresk rhachis, ‘rygg’
Også kjent som
rachitis engelsk syke, svekk

Ved D-vitaminmangel er innbyggingen av hydroksyapatitt sterkt mangelfull og forsinket, og benvevet som dannes er mykt og svakt.

Utvikling

Tidligere var D-vitaminmangel ikke uvanlig hos spedbarn og småbarn. Dette gav opphav til veksthemning og typiske knokkelforandringer: knoklenes vekstsoner ble ujevne og oppdrevet med typiske deformeringer av ribben (rosenkrans), håndledd og ryggsøyle (kyfoskoliose), og bøyde legg- og lårben i uttalte tilfeller. Mer moderate former førte til muskelsvakhet og mindre skjelettforandringer, som igjen førte til at barnet ble forsinket med å lære å gå.

Tilskudd av tran og betydningen av sollys som forebygging og behandling av D-vitaminmangel, førte til at rakitt i mange år var en meget sjelden tilstand i Norge. De senere år har imidlertid tilstanden dukket opp blant innvandrerbefolkningen – sannsynligvis som følge av lavt D-vitamininntak og liten eksponering for sollys.

Voksne

Hos voksne individer fører D-vitaminmangel til osteomalasi. D-vitaminmangel kan være en medvirkende årsak til den høye forekomst av benbrudd vi har blant eldre her i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg