Rakitt er en ernærings- og stoffskiftesykdom hos barn, særlig karakterisert ved vekstforstyrrelser i skjelettet. Sykdommen skyldes D-vitaminmangel, som fører til redusert mineralisering av benvevet. Benvevet dannes ved at benceller først danner en proteinrik benmatriks som gradvis mineraliseres. Denne innbyggingen av hydroksyapatitt er med på å gi benvevet unik styrke.

Ved D-vitaminmangel er innbyggingen av hydroksyapatitt sterkt mangelfull og forsinket, og benvevet som dannes er mykt og svakt.

Tidligere var D-vitaminmangel ikke uvanlig hos spedbarn og småbarn. Dette gav opphav til veksthemning og typiske knokkelforandringer: knoklenes vekstsoner ble ujevne og oppdrevet med typiske deformeringer av ribben (rosenkrans), håndledd og ryggsøyle (kyfoskoliose), og bøyde legg- og lårben i uttalte tilfeller. Mer moderate former førte til muskelsvakhet og mindre skjelettforandringer, som igjen førte til at barnet ble forsinket med å lære å gå.

Tilskudd av tran og betydningen av sollys som forebygging og behandling av D-vitaminmangel, førte til at rakitt i mange år var en meget sjelden tilstand i Norge. De senere år har imidlertid tilstanden dukket opp blant innvandrerbefolkningen – sannsynligvis som følge av lavt D-vitamininntak og liten eksponering for sollys.

Hos voksne individer fører D-vitaminmangel til osteomalasi. D-vitaminmangel kan være en medvirkende årsak til den høye forekomst av benbrudd vi har blant eldre her i landet; se osteoporose.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.