Karakternevrose er en eldre betegnelse for en type personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved karaktertrekk som medfører unødige hemninger og innskrenkninger i evnen til naturlig utfoldelse. Hemningene bremser personens egne muligheter til å utnytte intellekt, følelser, fantasi og drifter, og dette skaper gjerne vanskeligheter i vedkommendes samliv med andre.

Faktaboks

Uttale
karaktˈernevrose

Symptomer

Karakternevrotikeren vil ofte være aggresjonshemmet, og vil vanskelig kunne vise affekter eller sinne når han eller hun utsettes for urettferdighet. Mange vil også ha vanskelig for å vise kjærlighet og ømhet. Av omgivelsene vil karakternevrotikeren gjerne oppfattes som keitet, hemmet og sjenert.

Klinisk begrep

Man støter på begrepet karakternevrose i eldre psykologisk litteratur. Det brukes sjelden i vår tid. Den personlighetstypen det siktes til tilsvarer personlighetsforstyrrelser innenfor såkalt cluster C i DSM-IV, det vil si en blanding av trekk fra tvangspreget, engstelig, passiv-aggressiv eller avhengig personlighetsforstyrrelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg