avhengig personlighetsforstyrrelse

Artikkelstart

Avhengig personlighetsforstyrrelse er en personlighetsforstyrrelse der personen er passiv, har vansker med selv å ta avgjørelser og lett underkaster seg andres mening. Personen er gjerne redd for å bli forlatt, føler ofte på hjelpesløshet og inkompetanse og viser liten evne til å ta ansvar i eget liv.

Forekomsten i befolkningen er på mellom 1 og 1,5 prosent og lidelsen forkommer hyppigere hos kvinner enn hos menn. Som ved andre personlighetsforstyrrelser er lidelsen forårsaket av en kombinasjon av genetisk disposisjon i tillegg til oppvekstvilkår.

Personer med avhengig personlighetsforstyrrelse kommer gjerne i kontakt med helsevesenet på grunn av ledsagende symptomer som angst og depresjon. Derfor vil en gjerne forsøke spesifikk angst- og depresjonsbehandling først. Dersom effekten av slik behandling er dårlig, bør en vende seg til personlighetsforstyrrelsen. Det er ikke utviklet noen spesifikk behandling for avhengig personlighetsforstyrrelse. En tenker at «allmenn» psykoterapi vil være nyttig selv om det ikke er god vitenskapelig dokumentasjon på effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg