Karbohydrattoleranse er en persons evne til å omsette karbohydrater etter et måltid. Nedsatt karbohydrattoleranse kan være det første tegn på nedsatt følsomhet for insulin (insulinresistens) og utvikling av diabetes type 2.

Karbohydrattoleransen måles først og fremst ved å gjennomføre en oral glukosetoleransetest, også kalt glukosebelastningstest. Her konsumeres 75 g av sukkeret glukose oppløst i vann på fastende mage, og nivået av glukose i blodet måles to timer etter inntak. Om blodet inneholder mer enn 7,8 mmol glukose per liter, tyder dette på glukoseintoleranse. Om verdien overstiger 11 mmol per liter, tyder dette på diabetes type 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg