Kelator er en kjemisk forbindelse som tar opp i seg («fanger opp» og gjør vannløselig) et oftest giftig og tyngre oppløselig kjemisk stoff (vanligvis metall). Virkningen skjer ved å bytte ut det uønskede stoffet med et annet mindre skadelig kjemisk stoff i molekylet, og derved lettere binde og transportere det ellers giftige stoffet i blodbanen og for eksempel utskille det i urinen. Kelatoren binder seg i forskjellig grad til nær beslektede stoffer, for eksempel tungmetaller.

Faktaboks

Uttale
kelˈator

Valg av kelator avhenger av det stoff man ønsker uskadeliggjort. Kelatorer finnes både naturlig i organismen og lages syntetisk. De brukes for eksempel i vaskemidler for å gjøre hardt vann bløtt og i medisinen som koagulasjonshemmende stoff (for eksempel sitronsyre og EDTA) eller til å fjerne giftstoffer (vanligvis giftige mengder tungmetaller) fra organismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg