Kjeveleddsdysfunksjonssyndrom er en samlebetegnelse på ulike lidelser i kjeveleddet, leddets støtteapparat eller tyggemuskler. TMD (temporomandibular disease) er en vanlig forkortelse.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk myofacial pain syndrome

temporomandibular disease

TMD

Symptomene kan variere temmelig mye og avhenger av etiologi. Tyggemuskelmyalgi er kanskje det vanligste symptomet innenfor TMD-begrepet, og kjennetegnes av ømme og smertefulle tyggemuskler, gape- og tyggevansker. Tilstanden rammer ofte unge mennesker og kan sammenfalle med skulder- og nakkesmerter og hodepine. Årsaken er oftest ukjent, men plagene kommer gjerne ved stress-situasjoner med økte muskelspenninger.

Ulike former for diskusdislokasjoner er også vanlig forekommende, der en bruskskive mellom leddhode og leddflate, discus articularis, kommer ut av posisjon. Dette kan føre til klikking i kjeveleddet og i noen tilfeller låsninger. Degenerative tilstander, herunder revmatiske sykdommer, kan også ramme kjeveleddet.

Diagnostikk

Sykehistorie og klinisk undersøkelse vil som regel avdekke om dette er et muskulært problem eller om det er sykdom i selve kjeveleddet. Ulike former for billeddiagnostikk som røntgen eller MR kan være aktuelt.

Behandling

De fleste former for TMD er selvbegrensende og symptomene vil avta med tiden. Bittskinne og muskeløvelser er vanlige og enkle behandlingsformer med effekt på særlig muskulære lidelser. For enkelte leddrelaterte tilstander kan medikamentell behandling eller ulike kirurgiske inngrep av og til være aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg