Klasehodepine er en sjelden, men svært karakteristisk form for hodepine. Smerteanfallene består av strikt ensidige og svært intense smerter. Smertene beskrives som stikkende, skjærende og sprengende. Hos noen få personer kan hodepinen skifte til motsatt side i løpet av livet. Varigheten av et anfall er vanligvis mellom 45 og 90 minutter (15–180 minutter), og smertene er såpass uutholdelige at pasientene normalt ikke klarer å ligge i ro, men føler trang til bevege omkring. Tre av fire med klasehodepine er menn. Vanlig debutalder er 20–40 år.

Faktaboks

Også kjent som
clusterhodepine, «selvmordshodepine», Hortons hodepine, histaminhodepine

Anfallene opptrer ofte på det samme tidspunktet av døgnet, gjerne også på den samme tiden av året, og det er vanlig med nattlige anfall som starter et par timer etter at personen har sovnet. Anfallene kan utløses av alkoholinntak, histamin, nitroglycerin og aktivitet/trening.

Det finnes to varianter av klasehodepine; episodisk og kronisk. Episodisk klasehodepine opptrer som en opphopning (klase, av engelsk «cluster») av smerteanfall til enkelte tider på året, ofte vår og høst. Disse episodene kan vare i flere uker og måneder, for så å bli borte i mange måneder eller år. Den kroniske varianten pågår imidlertid nesten uavbrutt gjennom året, hos noen med enkelte korte opphold. Rundt 80–90 prosent har den episodiske formen.

Symptomer og tegn

Typiske symptomer er intense, ensidige stikkende smerter i eller rundt øyet, og/eller i tinningen. Smerten beskrives ofte som skjærende, pulserende eller sprengende. Øyet kan bli rødt og rennende. I tillegg et kan komme hevelse i øyelokkene eller at det øvre øyelokket blir hengende ned over øyet. Mange opplever også ensidig tett eller rennende nese og svetting eller rødme i pannen.

Behandling

Behandlingen kan bestå i å lindre smertene under anfall, eller å forebygge nye anfall. Tilstanden kan behandles med triptaner, som er legemidler som vanligvis brukes mot mot migrene. Triptaner kan administreres på ulike måter, og best effekt oppnås ved å gi legemiddelet i sprøyteform eller som nesespray. Behandling med ren oksygen på maske (7–12 liter/minutt) i 10–15 minutter har god og rask effekt for mange pasienter.

Ved høy anfallsfrekvens vil det være aktuelt med forebyggende behandling med en gang en ny episode med klasehodepine starter, og ulike legemidler som verapamil, topiramat, valproat og litiumsulfat kan forsøkes.

For pasienter med invalidiserende smerter uten effekt av ulike legemidler kan forsøke kortison, nerveblokkade og stimulatorbehandling mot ganglion sphenopalatinum (SPG).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg