klasehodepine

Artikkelstart

Klasehodepine er en sjelden, men svært karakteristisk form for hodepine. Smerteanfallene består av strikt ensidige, intense, pulserende smerter. Varigheten av et anfall er vanligvis mellom 45 og 90 minutter, og smertene er såpass uutholdelige at pasientene ofte ikke klarer å ligge i ro. Tre av fire med klasehodepine er menn.

Faktaboks

Også kjent som
clusterhodepine, «selvmordshodepine», Hortons hodepine, histaminhodepine

Anfallene opptrer ofte på det samme tidspunktet av døgnet, gjerne også på den samme tiden av året, og det er vanlig med nattlige anfall som starter et par timer etter at personen har sovnet. Anfallene kan utløses av alkoholinntak. I enkelte perioder opptrer det en opphopning (klase, eller engelsk «cluster») av smerteanfall. Disse periodene kan vare i flere uker, for så å bli borte i mange måneder eller opptil et par år.

Symptomer og tegn

Typiske symptomer er intense, ensidige smerter i eller rundt øyet, og/eller i tinningen. I tillegg blir øyet rødt og rennende, og det kan komme hevelse i øyelokkene. Man kan også merke tett eller rennende nese og svetting eller rødme i pannen.

Behandling

Tilstanden kan behandles med legemidler mot migrene (triptaner), men effekten er like god som ved migrene. Hos de fleste pasientene kan tilførsel av ren oksygen i 10–15 minutter dempe anfallene. Ved høy anfallsfrekvens vil det være aktuelt med forebyggende behandling med en gang en ny periode med klasehodepine starter, og ulike legemidler som valproat, topiramat, verapamil eller litiumsulfat kan forsøkes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg