Klasseeffekt er betegnelse på den del av et legemiddels virkning som antas å skyldes det typiske virkningsmønsteret for legemiddelgruppen, for eksempel beskyttende virkning mot hjerneslag av en ACE-hemmer eller blodtrykkssenkende virkning av en kalsiumantagonist. Den blodtrykkssenkende virkningen er relativt lett å dokumentere, mens derimot den beskyttende virkning mot hjerneslag krever langvarige studier av tusenvis av pasienter. Etter at en slik beskyttende virkning er påvist for et eller to midler i legemiddelgruppen blir det ofte antatt at virkningen vil være felles for hele gruppen (klasseeffekt).

Det er imidlertid alltid risiko for at en slik generalisering ikke er holdbar, fordi de kjemiske forskjellene mellom enkeltstoffene i en legemiddelgruppe kan medføre andre parallelle virkninger som påvirker resultatet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg