Generika er farmasøytisk byttbare legemidler. Generika er legemidler som har samme virkestoff og effekt som originalpreparatene og som produseres av konkurrerende produsenter etter at patenttiden til originalpreparatene er utløpt.

Et generisk legemiddel kan ha forskjellige hjelpestoffer fra originalpreparatet, men både konsentrasjonen og dosen av virkestoffet er helt identisk. Generiske legemidler kan se annerledes ut. Dette gjelder for eksempel farge eller form på tablettene, forpakningsdesign eller navn.

Siden produsentene av slike legemidler ikke har hatt utgifter knyttet til selve utviklingen av nytt virkestoff er disse legemidlene oftest billigere enn originalproduktene. I Norge forhandles priser av Legemiddelverket, og generiske medisiner kan av og til koste mer enn originalproduserte legemidler.

Før de kan markedsføres må de generiske legemidlene gjennom like strenge krav til kvalitet, sikkerhet og effekt som originalpreparatet. Generikaprodusenter må dokumentere at deres legemiddel har tilnærmet samme mengde av identisk virkestoff, og at konsentrasjonen i blodet er nærmest lik originalproduktet.

I Norge er det Statens legemiddelverk som gir markedsføringstillatelse og godkjenner at generiske legemidler kan settes på den såkalte «byttelisten», en liste som angir hvilke legemidler med samme virkestoff som er «byttbare» på apoteket.

Generika og blå resept

Folketrygden dekker en stor andel av kostnadene for legemidler på blå resept. Hvis et legemiddel står på «byttelisten» refunderer folketrygden et beløp som tilsvarer det billigste produktet i salg. Dersom pasienten likevel velger et dyrere legemiddel, må pasienten selv dekke mellomlegget.

Et generisk bytte foregår som regel på apoteket, da leger ikke alltid har oversikt over det rimeligste alternativet som er på byttelisten. Det er en utbredt misforståelse om at et generisk bytte er bytte til et annet virkestoff innenfor samme legemiddelgruppe.

Legemiddelverket i Norge har ekskludert epilepsimedisiner og stoffskiftemedisiner (for eksempel levotyroksin) fra denne ordningen, da selv små forskjeller mellom forskjellige produsenter kan ha betydning for sykdomsforløpet hos pasienten.

Eventuelle små forskjeller mellom generika fra ulike produsenter har som regel ikke klinisk betydning for andre sykdommer. Denne ordningen med generisk bytte sparer både pasienter og folketrygden for store kostnader, og er med på å øke tilgjengeligheten av medisiner i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg