ACE-hemmere er legemidler som hovedsakelig brukes i behandling av høyt blodtrykk og hjertesvikt. Den virker ved å senke blodtrykket, noe som også gir mindre arbeidsbelastning på hjertet.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk Angiotensin Converting Enzyme
Også kjent som

Angiotensin-konverterende enzymhemmere

Virkning og bruk

ACE-hemmere virker inn på et komplisert system med hormoner kalt RAAS-systemet. Dette systemet regulerer blodtrykket gjennom ulike hormoner og proteiner. ACE-hemmere motvirker omdannelsen av angiotensin-I (inaktiv) til angiotensin-II (aktivt).

Angiotensin-II er et hormon som er viktig for normal regulering av blodtrykket. Angiotensin-II øker blodtrykket både ved å la blodårer trekke seg sammen (vasokonstriksjon) og ved å stimulere produksjonen av hormonet aldosteron i binyrebarken.

Aldosteron hindrer utskillelsen av natrium i urinen. Når det blir dannet mindre angiotensin-II synker blodtrykket, og belastningen på hjertet synker tilsvarende. ACE-hemmere blir derfor brukt i behandlingen av høyt blodtrykk, etter gjennomgått hjerteinfarkt og ved hjertesvikt.

Preparater

Noen eksempler på ACE-hemmere som finnes i Norge er kaptopril, enalapril, lisinopril og ramipril. Legemidlene i denne gruppen brukes gjerne i kombinasjon med stoffer som øker utskillelsen av natrium (vanndrivende midler, spesielt tiazider).

Bruksområder

Stoffer som hemmer dannelsen av aktivt angiotensin ble først oppdaget i giften fra visse slanger, og oppdagelsen førte til utviklingen av flere nye og svært effektive blodtrykksenkende midler.

Bivirkninger

Den vanligste bivirkningen er tørrhoste. I tillegg til tørrhoste, kan ACE-hemmere ha uønskede virkninger slik som nedsatt nyrefunksjon og hyperkalemi. Høy effektivitet og relativt få bivirkninger har gjort ACE-hemmere til svært populære blodtrykksenkende midler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg