Kalsiumantagonister er legemidler som brukes mot høyt blodtrykk og hjerterytmeforstyrrelser. Kalsiumantagonistene motvirker innstrømming av kalsiumioner i celler gjennom spenningsavhengige kalsiumkanaler i cellemembranen. Disse kanalene åpnes eller aktiveres når celler stimuleres.

Faktaboks

Uttale
kˈalsiumantagonister
Også kjent som

kalsiumblokkere

kalsiumkanalblokkere

Bruk

Kalsiumantagonister brukes først og fremst mot høyt blodtrykk og ved hjerterytmeforstyrrelser. Virkningen på blodtrykket skyldes hemmingen av den toniske kontraksjonen av glatte muskelceller i blodårene slik at motstanden mot gjennomstrømningen av blod avtar. Virkningen på hjertet skyldes blant annet at hjertemuskelens tendens til spontan aktivitet dempes. Hos mange pasienter med hjertekrampe kan kalsiumantagonistene gi vesentlig reduksjon av smertene.

Kalsiumantagonister med virkning på hjertet

Alle kalsiumantagonistene har effekt i blodårene. To av dem, verapamil og diltiazem, har også betydelig effekt i hjertet. Mens de karselektive kalsiumantagonistene særlig brukes ved høyt blodtrykk og hjertekrampe, kan verapamil og diltiazem i tillegg brukes ved hjerterytmeforstyrrelser.

Virkning

Den blodtrykkssenkende effekten kommer av utvidelse av blodårene (vasodilatasjon), som gir redusert perifer motstand. Kalsiumantagonistene med virkning på hjertet gir i tillegg en reduksjon i hjertets pumpekraft. Dette reduserer hjertets oksygenbehov og sammen med økt blodtilførsel til hjertet på grunn av utvidelse av hjertets blodårer (kransarteriene) fører dette til reduserte smerter ved hjertekrampe. Den antiarytmiske effekten skyldes særlig blokkering av kalsiumkanaler i AV-knuten i hjertet, hvor hemming av innstrømmingen av kalsium reduserer impulsoverledningsevnen i AV-knuten. Dette kan redusere hjertefrekvensen ved atrieflimmer og stoppe anfall med supraventrikulær takykardi (hjertebank) ved Wolff-Parkinson-Whites (WPW)-syndrom (AV-nodal reentry-takykardi).

Bivirkninger

Kalsiumantagonister kan gi lavt blodtrykk (hypotensjon), svimmelhet, rødme og hodepine. Det kan også forekomme vannansamlinger (ødemer) i beina. Dette er på grunn av at utvidelsen av blodårene fører til så høyt trykk i de små blodårene (kapillærene) at væske kan lekke ut i vevet fra karene. Hos noen pasienter kan karselektive kalsiumantagonister føre til hjertebank på grunn av raskt blodtrykksfall. Noen av kalsiumantagonistene kan føre til forstoppelse (obstipasjon). Grapefruktjuice kan hemme nedbrytningen og dermed øke virkningen av de fleste kalsiumantagonistene.

For kalsiumantagonistene med effekt på hjertet må spesiell forsiktighet utvises ved samtidig bruk av betablokkere, som kan forsterke effektene. Grunnet risiko for en type forstyrrelse i den elektriske impulsledningen i hjertet, såkalt AV-blokk, skal det også utvises forsiktighet ved AV-blokk grad I, unormalt lav puls (sinusbradykardi) og lavt blodtrykk (hypotensjon). De har en dempende effekt på hjertets pumpekraft og skal som hovedregel ikke brukes hos pasienter som har hjertesvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg