Komorbiditet er et uttrykk som betyr 'samtidige sykdommer', altså forekomst av flere ulike sykdommer eller lidelser samtidig hos samme person. Det kan også kalles 'samsykelighet'.

Faktaboks

Uttale
komorbiditˈet
Etymologi

av ko-, ‘sam-’ eller ‘samtidig’, og latin morbus, ‘sykdom’

Mange sykdommer opptrer oftere sammen med andre, og i slike tilfeller er det naturlig å beskrive disse som "komorbiditeter". Dette gjelder for eksempel når en person med rusmiddellidelse også har depresjon eller angstlidelse. Man kan da kalle dette komorbid depresjon eller angstlidelse. Obsessiv-kompulsiv lidelse er en annen sykdom som ofte medfører komorbiditeter som depresjon og angstlidelse.

Ettersom koronarsykdom, perifer arteriell sykdom, og hjerneslag i de fleste tilfeller er forårsaket av aterosklerose er det ikke uvanlig at en person med en av disse tilstandene har en eller flere andre aterosklerotiske sykdommer som komorbiditet.

Komorbiditet medfører dårligere prognose, mer utfordrende behandling, og økte utgifter for helsevesenet enn en enkelt sykdom alene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Morten Mikalsen

Ser at demme artikkelen er bare en ord forklaring. Men burde den kanskje allikevel vært utvidet. Det kan være at kanskje lekfolk ikke er klar over at psykiske utfordringer som fesk ADHD kan knyttes til rusmisbruk osv. Siste avsnitt med polyfarmasi virker noe malplassert.

Men takk for den utrolig gode jobben dere gjør.

MVH Morten

svarte Synøve Kamøy

Hei, Morten! Takk for godt innspill. Det er sant at det fins enkelte sammenhenger mellom miljø og sykdom, men jeg tror at ditt innspill passer bedre inn under temaet korrelasjon. Jeg skal kontakte fagansvarlig for ordforklaringer og se hva vi kan gjøre med dette.
Takk for at du bruker leksikonet!
Beste hilsen,
Synøve, redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg