Komorbiditet betyr 'samtidige sykdommer' (samsykelighet), eller forekomst av flere ulike sykdommer eller lidelser samtidig hos samme person.

Faktaboks

Uttale
komorbiditˈet
Etymologi

av ko- og latin morbus, ‘sykdom’

Komorbiditet beskriver sykdom, det vil si tilleggssykdom til en bestemt, nærmere definert sykdom, for eksempel at høyt blodtrykk er komorbid til nyresvikt og diabetes.

Mennesker som har flere sykdommer samtidig, beskrives gjerne som 'multisyke' eller 'multimorbide'. De har sykdommer som spiller inn på hverandre i varierende grad, som at en pasient har både hjertesvikt, polynevropati og demens.

Pasienter som har flere sykdommer samtidig, blir ofte behandlet med mer enn ett legemiddel. Dette kalles polyfarmasi og kan være et problem i klinisk medisin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Morten Mikalsen

Ser at demme artikkelen er bare en ord forklaring. Men burde den kanskje allikevel vært utvidet. Det kan være at kanskje lekfolk ikke er klar over at psykiske utfordringer som fesk ADHD kan knyttes til rusmisbruk osv. Siste avsnitt med polyfarmasi virker noe malplassert.

Men takk for den utrolig gode jobben dere gjør.

MVH Morten

svarte Synøve Kamøy

Hei, Morten! Takk for godt innspill. Det er sant at det fins enkelte sammenhenger mellom miljø og sykdom, men jeg tror at ditt innspill passer bedre inn under temaet korrelasjon. Jeg skal kontakte fagansvarlig for ordforklaringer og se hva vi kan gjøre med dette.
Takk for at du bruker leksikonet!
Beste hilsen,
Synøve, redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg