Legemiddelinteraksjon er endret virkning av et legemiddel på grunn av et annet legemiddel.

Forandringer som følge av legemiddelinteraksjon er som oftest kvantitative, det vil si at effekten av et legemiddel enten forsterkes (potensering, synergisme) eller svekkes (attenuasjon, antagonisme) av et annet middel.

Ved å kombinere legemidler med synergistiske virkninger kan man oppnå en tilsiktet effekt med lavere doser og færre bivirkninger. Dette prinsippet utnyttes stadig mer for eksempel i forbindelse med anestesi, behandling av akutte og kroniske smerter, høyt blodtrykk, astma, kreft og psykiske lidelser. Omvendt vil kombinasjoner av legemidler med antagonistiske virkninger kunne føre til behandlingssvikt.

Opplysninger om interaksjoner inngår i legemiddelprodusentenes produktbeskrivelser, Felleskatalogen, og finnes i preparatomtalene på Statens legemiddelverks nettsider under preparatomtaler. Prinsippene for interaksjon og en omfattende beskrivelse av kjente interaksjoner er omtalt i et eget kapittel i Norsk Legemiddelhåndbok.

Interaksjon kan skyldes farmakokinetisk virkning, som innebærer at legemiddelkonsentrasjonen forandres, eller farmakodynamisk virkning, som skyldes at de to legemidlene begge har virkning på det aktuelle område.

Erytromycin tatt samtidig med visse antihistaminer førte i sin tid til hjerterytmeforstyrrelser på grunn av økt konsentrasjon av antihistaminet. Dette er en farmakokinetisk interaksjon fordi erytromycin hemmer det enzymet som omdannner og metaboliserer antihistaminet.

Hvis antiepileptikaet fenytoin tas sammen med p-piller, blir virkningen av p-piller redusert. Dette skyldes at enzymmengden i leveren øker, såkalt enzyminduksjon, og konsentrasjon av hormoner fra p-pillen blir redusert.

Eksempel på farmakodynamisk interaksjon er bruk av to ulikt virkende blodtrykkssenkende legemidler samtidig, i stedet for å øke dosen av det ene legemidlet. Gjennom kombinasjonen oppnås det en forsterket blodtrykkssenkende virkning, men mindre bivirkninger, fordi midlene har ulikt bivirkningsmønster.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.