Konvalesentserum er blodserum fra en pasient som har gjennomgått en infeksjonssykdom og blitt immun mot mikroorganismen som forårsaket sykdommen. Pasienten har da dannet antistoffer mot mikroorganismen som gjør pasientens immunsystem i stand til å bekjempe mikroorganismen.

Ved å sammenligne konvalesentserum med serum tatt før sykdom eller i den tidligste fasen av sykdom (såkalt akuttserum), kan man diagnostisere mange infeksjonsårsaker. En sjelden gang kan man bruke konvalesentserum i behandling. Serum, eller noen bestanddeler av serumet, gis da som intravenøs infusjon for å tilføre pasienter antistoffer mot visse sykdomsfremkallende mikroorganismer.

Behandling med konvalesentserum har i senere år blitt brukt mot ebola med varierende resultat. Studier hvor man bruker konvalesentserum for behandling av covid-19 pågår, men det er for tidlig å trekke konklusjoner om hvorvidt dette har en gunstig effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg