Korsnerver.

Korsnerver. Skjematisk fremstilling av korsnervefletningen med fem viktige nerver. På venstre side vises ryggmargssegmentene med nervefibrer til nervene i korsnervefletningen (L4, L5, S1–S3) og halebensfletningen (S2–S5). L4 og L5 er fjerde og femte lendesegment. S1–S5 er halebenssegmentene.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Korsnerver, eller korsbeinsnerver, er flettverket av nervefibrer med utspring fra hvert av de nederste ryggmargssegmentene, vanligvis L(4-)5 til og med S4(3-5) (kan variere, se korsbeinet). De omtales også som sakralnervefletningen (plexus sacralis) og er kroppens største nerveflettverk. Den gir opphav blant annet til isjiasnerven og forsyner store deler av beinet med motoriske og sensoriske nervefibrer. Viktige motoriske nervegrener er nervus gluteus superior (til musculus gluteus medius & minimus, samt musculus tensor fasciae latae), nervus gluteus inferior (til musculus gluteus maximus) og nervus ischiadicus (til muskulaturen langs lårets bakside).

Faktaboks

Også kjent som
nervi sacrales sakralnerver, korsbensnerver

De nederste fire korsnervene danner halebeinsfletningen (plexus pudendus), som forsyner muskler i bunnen i det lille bekkenet og huden på de utvendige kjønnsorganer. Tredje korsnerve representerer både en del av sakralnervefletningen som halebeinsfletningen. Annen, tredje og fjerde halebeins-/korsnerve inneholder dessuten fibrer til den parasympatiske del av det autonome nervesystem. Disse forsyner en stor del av tykktarmen og organene i det lille bekken.

Ved operative inngrep under en fødsel kan man unngå smerter ved å sprøyte inn lokalbedøvelse i området rundt nerverøttene. Se også epiduralanestesi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg