Korsnerver, bunten av nervefibrer med utspring fra hvert av de fem nederste ryggmargssegmentene, sakralsegmentene S1 til S5 (se korsbenet).

Utenfor virvelkanalen deltar korsnervene i to flettverk av nerverøtter. De to nederste lenderøttene og de tre øverste korsbensrøttene danner sakralnervefletningen (plexus sacralis). Den gir opphav bl.a. til isjiasnerven og forsyner store deler av benet med motoriske og sensoriske nervefibrer.

De nederste fire korsnervene danner halebensfletningen (plexus pudendus), som forsyner noen muskler i bunnen i det lille bekken og huden på de utvendige kjønnsorganer. Tredje korsnerve deltar altså i så vel sakralnervefletningen som halebensfletningen. Annen, tredje og fjerde halebenskorsnerve inneholder dessuten fibrer til den parasympatiske del av det autonome nervesystem. Disse forsyner en stor del av tykktarmen og organene i det lille bekken.

Ved operative inngrep under en fødsel kan man unngå smerter ved å sprøyte inn lokalbedøvelse i området rundt nerverøttene. Se også epiduralanestesi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.