isjiasnerven

Isjiasnerven (nervus ischiadicus) i sitt løp med sidegrener langs baksiden av benet.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Isjiasnerven er kroppens tykkeste nerve; den er mellom én og to centimeter tykk. Det er den største og viktigste nerven langs baksiden av beinet.

Faktaboks

Også kjent som

latin nervus ischiadicus

Oppbygning

Isjiasnerven dannes av fibrer fra og med fjerde lumbalnerve til og med tredje (fjerde) korsnerve som kommer ut fra korsbeinets fremre åpninger.

Der danner de en bred og kraftig nervefletning (plexus sacralis) som forenes til én nerve som forlater baksiden av bekkenet gjennom den store sittebeinsåpningen (foramen ischiadicum majus). Nerven passerer like under (av og til også gjennom) den lille pæreformede bekkenmuskelen (musculus piriformis) som bidrar til å rotere lårbeinet utover. Fra seteområdet fortsetter isjiasnerven nedover, midt mellom musklene langs baksiden av låret.

Et stykke over knehasen deler den seg i to og skifter navn; den blir til skinnebeinsnerven (nervus tibialis), som fortsetter langs baksiden og innsiden av leggen og under fotsålen, og sidegrenen leggbeinsnerven (nervus fibularis communis), som går lateralt langs utsiden av leggen og fotryggen.

Funksjon

Isjiasnerven er en såkalt «blandet» nerve som består av både bevegelsesfibrer (motoriske fibrer) og følelsesfibrer (sensoriske fibrer).

På baksiden av bekkenet gir den motoriske delen nerveimpulser til den nederste av de små utadroterende bekkenmusklene (musculus quadratus femoris), og på baksiden av låret til de såkalte ischiocrurale muskler eller hamstrings.

Den tibiale grenen forsyner i leggen kneleddets bøyemuskler og musklene som presser foten ned (musculus gastrocnemius, musculus soleus, musculus plantaris, musculus popliteus), samt tærnes bøyemuskler.

Den fibulare grenen deler seg i en overflatisk og en dyp nerve (nervus fibularis superficialis & profundus). Den overflatiske grenen forsyner muskulaturen på utsiden av leggen (musculus fibularis longus og musculus fibularis brevis), den dype innerverer fotens og tærnes strekkemuskler. Nervens følelsesfibrer gir først og fremst impulser til leggens og fotens utside.

Skader

Den vanligste skaden på isjiasnerven skjer ved trykk fra de nederste mellomvirvelskivene (diskusprolaps). Også overbelastning med påfølgende oppsvulming av den pæreformede bekkenmuskelen (for eksempel etter langvarig «skøyting» på ski) kan føre til trykk på nerven. Brudd i leggbeinets øvre del kan skade den fibulare grenen, slik at foten mister evnen til å strekkes; såkalt droppfot.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg