Isjiasnerven

Isjiasnerven (nervus ischiadicus) i sitt løp med sidegrener langs baksiden av benet.

Av /KF-arkiv ※.

Isjiasnerven er kroppens tykkeste nerve; den er mellom én og to centimeter tykk. Det er den største og viktigste nerven langs baksiden av beinet.

Faktaboks

Også kjent som

sittebeinsnerven, latin: nervus ischiadicus

Oppbygning

Isjiasnerven dannes av fibrer fra og med fjerde lumbalnerve til og med tredje (fjerde) korsnerve som kommer ut fra korsbeinets fremre åpninger.

Der danner de en bred og kraftig nervefletning (plexus sacralis) som forenes til én nerve som forlater baksiden av bekkenet gjennom den store sittebeinsåpningen (foramen ischiadicum majus). Her passerer nerven like under (av og til også gjennom) den lille pæreformede bekkenmuskelen (musculus piriformis) i det halvmåneformede rommet som kalles foramen infrapiriforme. Muskelen bidrar til å rotere lårbeinet utover. Fra seteområdet fortsetter isjiasnerven nedover, midt mellom musklene langs baksiden av låret.

I knehasen skifter nerven navn. Den fortsetter som skinnebeinsnerven (nervus tibialis), som går i dypet nedover langs baksiden/innsiden av leggen og medialt under fotsålen, og forsyner musklene her. Et stykke over knehasen har isjiasnerven avgitt en kraftig sidegren som bøyer av lateralt, legger seg bak hodet på leggbeinet (fibula), og blir kalt leggbeinsnerven (nervus fibularis communis). Denne deler seg kort etter igjen i to, i en overflatisk del (nervus fibularis superficialis) som går lateralt langs utsiden av leggen, og en dyp del (nervus fibularis profundus) som går inn i muskulaturen langs forsiden av leggen og fotryggen.

Funksjon

Isjiasnerven er en såkalt «blandet» nerve som består av både bevegelsesfibre (motoriske fibre) og følelsesfibrer (sensoriske fibre).

På baksiden av bekkenet gir den motoriske delen nerveimpulser til den nederste av de små utadroterende bekkenmusklene (musculus quadratus femoris), og på baksiden av låret til de såkalte ischiocrurale muskler eller hamstrings.

Den tibiale grenen forsyner i leggen kneleddets bøyemuskler og musklene som presser foten ned (musculus gastrocnemius, musculus soleus, musculus plantaris, musculus popliteus), samt tærnes bøyemuskler.

Den fibulare grenen deler seg som nevnt i en overflatisk og en dyp nerve. Den overflatiske grenen forsyner muskulaturen på utsiden av leggen (musculus fibularis longus og musculus fibularis brevis), mens den dype innerverer fotens og tærnes strekkemuskler (musculus tibialis anterior, musculus extensor digitorum longus og musculus digitorum brevis). Nervens følelsesfibre gir først og fremst impulser til leggens og fotens utside.

Skader

Den vanligste skaden på isjiasnerven skjer ved trykk fra de nederste mellomvirvelskivene (diskusprolaps). Også overbelastning med påfølgende oppsvulming av den pæreformede bekkenmuskelen (for eksempel etter langvarig «skøyting» på ski) kan føre til trykk på nerven. Brudd i leggbeinets øvre del kan skade den fibulare grenen, slik at foten mister evnen til å strekkes; såkalt droppfot.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg