isjiasnerven

Isjiasnerven (nervus ischiadicus) i sitt løp med sidegrener langs baksiden av benet.

Isjiasnerven av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Isjiasnerven, nervus ischiadicus, er kroppens tykkeste nerve, og er mellom én til to cm tykk. Det er den største og viktigste nerven langs baksiden av benet.

Oppbygning

Isjiasnerven dannes av fibrer fra og med 4. lumbalnerve til og med 3. (4.) korsnerve som kommer ut fra korsbenets fremre åpninger.

Der danner de en bred og kraftig nervefletning (plexus sacralis) som forenes til én nerve som forlater baksiden av bekkenet gjennom den store sittebensåpningen (foramen ischiadicum majus). Nerven passerer like under (av og til også gjennom) den lille pæreformede bekkenmuskelen (musculus piriformis) som bidrar til å rotere lårbenet utover. Fra seteområdet fortsetter isjiasnerven nedover, midt mellom musklene langs baksiden av låret.

Et stykke over knehasen deler den seg i to: i skinnebensnerven (nervus tibialis), som fortsetter langs baksiden og innsiden av leggen og under fotsålen, og leggbensnerven (nervus fibularis communis), som går langs utsiden av leggen og fotryggen.

Funksjon

Isjiasnerven er en såkalt «blandet» nerve som består av både bevegelsesfibrer (motoriske fibrer) og følelsesfibrer (sensoriske fibrer).

På baksiden av bekkenet gir den motoriske delen nerveimpulser til den nederste av de små utadroterende bekkenmusklene (musculus quadratus femoris), og på baksiden av låret til de såkalte ischiocrurale muskler eller hamstrings.

Den tibiale grenen forsyner i leggen kneleddets bøyemuskler og musklene som presser foten ned (blant annet musculus gastrocnemius, musculus soleus, musculus plantaris, musculus popliteus), samt tærnes bøyemuskler.

Den fibulare grenen, som deler seg i en dyp og en overflatisk nerve, forsyner muskulaturen på utsiden av leggen (musculus fibularis longus og musculus fibularis brevis) og tærnes strekkemuskler. Nervens følelsesfibrer gir først og fremst impulser til leggens og fotens utside.

Skader

Den vanligste skaden på isjiasnerven skjer ved trykk fra de nederste mellomvirvelskivene (diskusprolaps). Overbelastning med oppsvulming av den pæreformede bekkenmuskelen (for eksempel langvarig «skøyting» på ski) kan også føre til trykk på nerven. Brudd i leggbenet kan skade den fibulare grenen, slik at foten mister evnen til å strekkes, såkalt droppfot.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg