Epiduralanestesi.

Epiduralanestesi. Bildet viser epiduralnålen (epiduralkanylen) med spissen inne i epiduralrommet, etter at den har passert ligamentene som omgir spinalkanalens bakside. Saltvann, lokalanestesimiddel eller andre medikamenter kan nå injiseres i epiduralrommet, ofte tres også et tynt plastrør (epiduralkateter) gjennom nålen før denne trekkes ut. Kanylespissens form styrer plastrøret slik at det ikke glir mot, men parallelt med, ryggmargen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Epiduralanestesi er en form for regional bedøvelse hvor lokalanestesimidler eller andre medikamenter sprøytes inn i epiduralrommet og bedøver nervene som passerer gjennom dette rommet. Epiduralrommet er atskilt fra ryggmargen og ryggmargsvæsken (spinalvæsken) med den harde ryggmargshinnen (dura mater), og inneholder nervefibrer som passerer til og fra ryggmargen (spinalnervene), blodkar, fett og bindevev.

Faktaboks

Uttale
epidurˈalanestesˈi
Også kjent som
epiduralanalgesi, epiduralbedøvelse, epiduralblokk

Virkning

Forskjellige typer nervefibrer påvirkes i ulik grad av lokalanestesimidler. Effekten av en epiduralanestesi på smerte, berøring, muskellammelse og blodtrykk vil derfor avhenge av hvilken konsentrasjon av lokalanestesimiddelet som anvendes.

Prosedyre

En spesialnål som stikkes inn i ryggen, enten mellom to ryggvirvler (midtlinjetilgang) eller litt til siden for ryggsøylen (paramedian tilgang), plasseres med spissen inne i epiduralrommet. En dose lokalanestesimidler sprøytes inn gjennom nålen. For gjentatt eller kontinuerlig tilførsel av medikamenter etter at nålen er fjernet, træs et tynt plastrør (epiduralkateter) inn i epiduralrommet.

Væske som sprøytes inn i epiduralrommet brer seg oppover og nedover fra innstikkstedet. Utbredelsen er tilnærmet proporsjonal med volumet av væsken. Bare de nervene som ligger i det nivået som tilsvarer lokalanestesimiddelets utbredelse i epiduralrommet blir lammet ved epiduralanestesi. Ved spinalanestesi derimot, blander lokalbedøvelsesmiddelet seg med spinalvæsken og lammer alle nervene som har sitt utspring lavere enn anestesiens øvre grense.

Nesten hele underkroppen kan bedøves ved å gi epiduralanestesi lavt i ryggsøylen (lumbal epiduralanestesi). Ved innsprøyting høyere opp (torakal epiduralanestesi), kan det bedøvede området bli som et bredt belte, med normal følelse på både over- og undersiden.

Bruksområder

Epiduralanestesi med innsprøyting av lokalanestesimidler har lenge vært brukt i forbindelse med visse operasjoner i nedre del av buken og i beina, og som smertelindring ved fødsler. Metoden har også vært brukt til smertelindring etter operasjoner og ved andre smertefulle tilstander, men gir tendens til lavt blodtrykk og muskellammelse. Den smertestillende effekten avtar ofte i løpet av få dager (takyfylaksi).

Innsprøyting av morfin og potente syntetiske medikamenter med morfinlignende egenskaper (opioider) i epiduralrommet kan gi smertelindring uten blodtrykksfall eller muskelsvakhet. Effekten av slike medikamenter begrenser seg ikke bare til utbredelsen av det innsprøytede volumet, og smertelindring oppnås med lavere medikamentdoser enn de som behøves ved konvensjonell bruk av slike medikamenter.

Medikamenter som stimulerer såkalte alfa-adrenerge reseptorer (for eksempel adrenalin), har også en smertestillende effekt når de sprøytes inn i epiduralrommet. Den smertestillende effekten av opioider og adrenalin er alene ikke tilstrekkelig ved operasjoner, men de utgjør et viktig supplement i smertebehandlingen for øvrig. Kombinasjonen mellom lokalanestesimiddel og opioid, eventuelt supplert med adrenalin, gis ofte som gjentatt eller kontinuerlig innsprøyting i epiduralrommet mot smerter etter større operasjoner eller skader og mot visse typer kreftsmerter.

Komplikasjoner

Bruk av opioider på denne måten gir derfor generelt mindre sløvhet eller tretthet. Nedsettelse av respirasjonen kan imidlertid forekomme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg