Sakralnervefletningen er en kraftig nervefletning som kommer ut av ryggmargskanalen gjennom åpningene (foramina sacralia pelvina) i korsbeinet, over forsiden av musculus piriformis. Nervefletningen er vanligvis sammensatt av grener fra 5. lumbalnerve til og med 4. sakralnerve.

Faktaboks

Uttale
sakrˈalnervefletningen
Også kjent som
plexus sacralis

Etter utløpet fra spinalkanalen løper nervegrenene sammen i en mer konsentrert bunt bakover gjennom sittebeinsutskjæringens foramen ischiadicum majus i bekkenet, hovedsakelig til seteregionen og baksiden av beinet.

Sakralnervefletningen fører både motoriske og sensoriske fibre og avgir følgende hovedgrener:

Isjiasnerven er dannet av alle røttene i sakralnervefletningen og er kroppens største nerve. Motorisk forsyner den baksiden av låret, før den deler seg, endrer navn og innerverer hele leggen og foten motorisk og sensorisk.

Det finnes en tilsvarende nervefletning øverst i nakken, kalt halsnervefletningen, en nedenfor, kalt armnervefletningen, og en i lenderyggen, kalt lumbalnervefletningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg