Kortikosteroidbindende globulin er et protein som binder kortisol til seg og hindrer det i å bli utskilt av nyrene, og dermed forlenger kortisols virkningstid i blodet. Kortikosteroidbindende globulin produseres hovedsakelig i leveren.

Faktaboks

Uttale
kortikosteroˈidbindende globulˈin

Virkning

Globulinet fører til at halveringstiden for kortisol i serum øker, siden kortisol bundet til kortikosteroidbindende globulin ikke skilles ut gjennom nyrene. Globulinet er et reservoar for kortisol og har muligens også en funksjon ved å binde seg til målceller for kortisol og levere kortisolet til målcellene. Kortikosteroidbindende globulin kan binde andre naturlig forekommende steroider foruten kortisol, mens syntetiske steroider, med unntak av prednison og prednisolon, bindes dårlig (se også frie hormoner).

Det er glykosylert protein av typen alfa-2-globulin, som består av 383 aminosyrer og har molekylvekt 59 000. Proteinet har strukturlikhet med angiotensinogen, som er et forstadium for angiotensin, og med tyroksinbindende globulin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg