Kryonisering er nedfrysing av et dødt menneske i håp om at vedkommende skal kunne gjenopplives en gang i fremtiden.

Faktaboks

Uttale
kryonisˈering

Kryonisering blir ansett som en spekulativ behandlingsform, og kan betraktes som en form for mumifisering.

Utbredelse

Metoden ble først systematisk tatt i bruk i USA i 1962 av fysikeren Robert Ettinger, som i 1976 grunnla Cryonics Institute (CI). Blant selskaper som i dag tilbyr kryopreservering (nedfrysing) er nevnte CI og Alcor Life Extension de største, begge med betraktelig økende medlemsmasse på 2000-tallet. Siden kryoniseringsbevegelsens oppstart på 1960-tallet har 200–300 personer gjennomgått kryopreservering i USA, ifølge instituttenes egne tall.

Metode

Nedfrysingen skal skje hurtig etter at personen er erklært død. I de første behandlingene ble kroppen – eventuelt bare hodet – senket ned i en beholder med flytende nitrogen, som holder en temperatur på minus 196 °C. Ved denne temperaturen blir imidlertid cellene i kroppen så ødelagt at noen form for oppliving regnes som lite sannsynlig, også om medisinen skulle gjøre store fremskritt. I 2005 begynte derfor de to største kryoniseringsinstituttene, Alcor og Cryonics Institute, å behandle sine pasienter ved hjelp av vitrifisering; en nedfrysingsmetode som forhindrer dannelsen av iskrystaller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg