Breakdance
Breakdance stiller store krav til hele bevegelsesapparatet. Det er avgjørende at hjernen får kontinuerlig informasjon om posisjonen til armer og bein gjennom leddsansen (propriosepsjon).
Breakdance
Av /Shutterstock.

Leddsans er en sammenfattende betegnelse på vår opplevelse av armenes og beinas stilling og bevegelser, samt oppfatningen av det som berøres (mykt/hardt/skrått/plant underlag). Signalene kommer fra spesielle reseptorer (proprioseptorer) i leddkapsel, sener og muskler samt delvis også i huden omkring leddene.

Faktaboks

Også kjent som

kinestesi, proprioseptiv sans, propriosepsjon, stillingssans, dybdesensibilitet

Når leddet blir bøyd eller strukket, blir disse sanseorganene (senespoler, muskelspoler) utsatt for strekk eller trykk. Dette utløser nervesignaler som går til hjernen og informerer oss om leddets stilling, eventuelt bevegelsesutslagets retning og størrelse. Informasjonen om slike leddforhold ledes via ryggmargens bakstrenger til lillehjernen og det somatosensoriske området av storhjernebarken.

Vi kan skille mellom statisk leddsans – oppfatningen av den stillingen leddet befinner seg i, uten at vi ser det – og dynamisk leddsans – bedømmelse av leddets bevegelsesutslag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sveinung Blikom

Her nevnes signaler sendt fra strukturer i senene, men ikke musklene. Bidrar muskelspolene og senespolene med signaler som utgjør leddsansen, eller er de kun involvert ved strekkreflekser?

svarte Per Holck

Hei. Takk for betimelig kommentar. Også musklene deltar i leddsansen. Jeg ser at artikkelen er ufullstendig, og takker for at du gjorde meg oppmerksom på dette. Jeg skal skrive den om.
Hilsen Per Holck

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg