Lentigo maligna
Lentigo maligna; stor, uregelmessig formet og delvis sort flekk i et hudområde som har vært utsatt for stor kumulativ soleksponering.
Lentigo maligna
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Lentigo maligna er en pigmentflekk på solskadet hud bestående av uregelmessige pigmentceller som kan utvikle seg videre til føflekkreft av typen lentigo maligna melanom.

Faktaboks

Uttale
lentˈigo malˈigna
Etymologi
latin, egentlig ‘ondartet flekk’

Utbredelse

I den hvite befolkningen i USA er forekomsten av lentigo maligna ca. 1 per 100 personer i aldersgruppen 65–74 år, med betydelig lavere forekomst i yngre aldersgrupper. Lentigo maligna sees helt ned i tidlig 40-årsalder hos personer som har solt seg mye. Hyppigheten i Norge er ukjent. Tilstanden forblir trolig udiagnostisert hos mange eldre.

Årsaken

Årsaken er ultrafiolett lys. Forekomsten av lentigo maligna øker med alderen og med graden av kumulativ soleksponering. Summen av solbestråling gjennom livet synes å ha størst betydning, i motsetning til andre former for føflekkreft som typisk kommer på hudområder som av og til utsettes for kraftig solbestråling, men ellers er tildekket, slik som rygg og legger. Personer som har lys hud er mer utsatt for å få lentigo maligna enn personer med mørk hud.

Symptomer

Lentigo maligna vises som en mørk flekk, som regel over én centimeter i diameter, i noen tilfeller større. Flekken er uregelmessig i fargen, ofte med veksling fra mørk brun og svart til helt lys eller hvit. Den har uregelmessig kant, er flat og hever seg ikke over huden. Omkringliggende hud viser også tegn til solskade med ujevn pigmentering, synlige blodårer og rynker. Over tid øker flekken langsomt i størrelse. Utviklingen er vanligvis langsom og kan strekke seg over mange år. Hvis det oppstår knuter eller fortykkede områder, kan det være tegn på at det er skjedd kreftutvikling i flekken.

Diagnosen

Diagnosen bygger på klinisk vurdering av pigmentflekken, eventuelt ved hjelp av et dermatoskop, en lupe som plasseres direkte på huden, og bekreftes med hudbiopsi.

Behandling

Flekken bør fjernes, helst kirurgisk, da den kan utvikle seg til lentigo maligna melanom. Frysebehandling, strålebehandling eller laserbehandling kan være aktuelle alternativer der kirurgi er vanskelig. Mange pasienter som har lentigo maligna er svært gamle og kan ha andre medisinske problemer som har betydning for hvilken behandling som velges.

Prognose

Det foreligger ikke sikre tall for risikoen for at lentigo maligna skal utvikle seg til malignt melanom. Anslagene for risikoen for kreftutvikling varierer fra 5 til 30 prosent. I de fleste tilfellene går det lang tid før eventuell kreftutvikling skjer, gjerne 10–15 år. Riktig håndtert er derfor prognosen ved denne tilstanden meget god.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg