Melanocytter
Pigmentcellene i huden kalles melanocytter. De lager fargestoffet melanin som kan oppkonsentreres i melanosomer.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology.

Hudens farge bestemmes i hovedsak av tre komponenter: bindevev, melanin og hemoglobin.

Bindevev

Det meste av lærhuden utgjøres av bindevev. Dette vevet er nærmest hvitt, slik som det sees i den hvite delen av øyet (sclera).

Melanin

Fargestoffet melanin dannes av pigmentproduserende celler (melanocytter) som ligger spredt mellom overhudscellene. Melanocyttene har utløpere, nesten som en blekksprut. Utløperne forsyner overhudscellene med melanin. I overhudscellene blir melanin plassert over cellekjernene som en solskjerm, slik at cellekjernene skjermes mot potensielt skadelige stråler fra solen. Mengden av melanin i huden er genetisk bestemt.

Hudfargen varierer fra mørk brun/sort til helt lys. Hos det enkelte individ varierer mengden av melanin i huden med eksponering av ultrafiolett lys. Langbølget ultrafiolett lys (UVA) stimulerer melaninproduksjonen mer enn kortbølget ultrafiolett lys. Ved albinisme er det en genetisk feil som medfører manglende evne til å produsere pigment.

Hemoglobin

Hemoglobin finnes i de røde blodcellene og frakter oksygen fra lungene til kroppens celler. Hemoglobin er rødt når det bærer oksygen, men blir blått når det har avgitt oksygenet. Graden av rødme/blekhet bestemmes av fargen på blodet og av hvor mye blod som er i ytre del av huden. Lite blodfargestoff fører til blekhet. Dette kan skyldes enten at det er lite hemoglobin i blodet (anemi) eller redusert blodsirkulasjon i ytre lag av huden huden.

Årsaken til nedsatt blodsirkulasjon i huden kan for eksempel være forskjellige påkjenninger, som synet av blod, skremmende opplevelser eller smerter. Blodstrømmen i huden reguleres av det autonome nervesystemet og kan ved slike påkjenninger eller inntrykk, omdirigeres, noe som kan gi blodtrykksfall og redusert blodgjennomstrøming i huden. Andre årsaker til blekhet er nedsatt sirkulasjon i huden på grunn av åreforkalkning eller nedkjøling av kroppen.

Hvis blodet strømmer langsomt gjennom huden, vil hemoglobinet etter hvert avgi sitt oksygen. Da vil huden bli blålig, cyanotisk. Typisk eksempel er blå lepper hos barn som bader lenge i kaldt vann. Huden kan også bli blålig om sykdom i hjerte eller lunger fører til at hemoglobinet ikke mettes med oksygen.

Hemoglobinets påvirkning av hudfargen er mest synlig hos personer med lite melanin. Hos personer med mye melanin i huden er det vanskelig, ofte umulig å bedømme graden av rødme eller blekhet.

Historikk

Hudfarge har ofte vært brukt som skillemarkør for ulike folkegrupper, for eksempel i form av historiske inndelinger i rase.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg