Lettfordøyelig kost, også kalt skånekost, er et kosthold bestående av lettfordøyelige matvarer. Dette kostholdet er beregnet på pasienter med ulike former for kroniske fordøyelsesplager inkludert sure oppstøt (refluks), samt ved forbigående plager som mage og tarminfeksjoner med diaré og oppkast. Det kan også være fordelaktig å følge denne typen kosthold etter operasjon i mage- og tarmkanalen.

En lettfordøyelig kost består av mye av det samme som i et standard kosthold basert på de generelle rådene fra Helsedirektoratet. Forskjellen er at den utelater en del matvarer som krever en større innsats av mage- og tarmkanalen, og derfor kan skape problemer i fordøyelsen.

I lettfordøyelig kost utelates på generell basis matvarer med høyt fettinnhold, stekt mat og gassdannende matvarer (som løk, bønner, erter og kål). Ved sure oppstøt vil man i tillegg unngå karbondioksidholdige leskedrikker, som brus og Farris.

I tillegg til å unngå matvarene nevnt over, anbefales det også å være forsiktig med inntaket av andre matvarer som kan forverre plagene for den enkelte. Det er da vanlig å reagere på blant annet sjokolade, alkohol, kaffe, krydder, tomat/tomatprodukter og syrlige drikker. Om man ved inntak av disse matvarene opplever ubehag og forverring av plager og symptomer kan man med fordel begrense inntaket av disse matvarene også.

Mørt kjøtt, egg og fisk, men unngå overdreven salt og steking. Grønnsakene bør være kokte, hermetiske eller ferske, og grønn salat kan spises rå. Poteter og ris er også skånsomme for magen og kan gjerne inkluderes i lettfordøyelig kost.

Fordøyelsen av mat kan også påvirkes av ytre faktorer. Man anbefaler derfor, utover anbefalingene som går på de spesifikke matvarene, regelmessig måltidsrytme, å begrense mengden mat (unngå store måltider), tygge godt, spise langsomt og ha generell ro rundt måltidet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.