Lettfordøyelig kost, også kalt skånekost, er et kosthold bestående av lettfordøyelige matvarer. Dette kostholdet er beregnet på pasienter med ulike former for kroniske fordøyelsesplager inkludert sure oppstøt (refluks), samt ved forbigående plager som mage og tarminfeksjoner med diaré og oppkast. Det kan også være fordelaktig å følge denne typen kosthold etter operasjon i mage- og tarmkanalen.

Faktaboks

Også kjent som
skånekost

En lettfordøyelig kost består av mye av det samme som i et standard kosthold basert på de generelle rådene fra Helsedirektoratet. Forskjellen er at den utelater en del matvarer som krever en større innsats av mage- og tarmkanalen, og derfor kan skape problemer i fordøyelsen.

Matvarer som bør utelates i lettfordøyelig kost

I lettfordøyelig kost utelates på generell basis matvarer med høyt fettinnhold, stekt mat og gassdannende matvarer (som løk, bønner, erter og kål). Ved sure oppstøt vil man i tillegg unngå karbondioksidholdige leskedrikker, som brus og kullsyreholdig vann.

I tillegg til å unngå matvarene nevnt over, anbefales det også å være forsiktig med inntaket av andre matvarer som kan forverre plagene for den enkelte. Det er da vanlig å reagere på blant annet sjokolade, alkohol, kaffe, krydder, tomat/tomatprodukter og syrlige drikker. Om man ved inntak av disse matvarene opplever ubehag og forverring av plager og symptomer kan man med fordel begrense inntaket av disse matvarene også.

Eksempel på en lettfordøyd kost

Mørt kjøtt, egg og fisk, men unngå overdreven salt og steking. Grønnsakene bør være kokte, hermetiske eller ferske, og grønn salat kan spises rå. Poteter og ris er også skånsomme for magen og kan gjerne inkluderes i lettfordøyelig kost.

Ro rundt måltider

Fordøyelsen av mat kan også påvirkes av ytre faktorer. Man anbefaler derfor, utover anbefalingene som går på de spesifikke matvarene, regelmessig måltidsrytme, å begrense mengden mat (unngå store måltider), tygge godt, spise langsomt og ha generell ro rundt måltidet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Asbjørn Iversen

Hvorfor er mineralvannet Farris spesifisert?

skrev Birger Svihus

Takk for kommentaren, artikkelen er nå rettet opp med et mer generisk navn på kullsyreholdig drikke uten sukker.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg