Leukopeni er unormalt lavt antall hvite blodceller (leukocytter) i blodet. Det er en forstyrrelse i blodets sammensetning.

Faktaboks

Uttale
leukopenˈi
Etymologi
av gresk leuko-, 'hvit' og penes, 'fattig'

For voksne er nedre normalverdi av hvite blodceller 3,5 milliarder (3,5 × 10 9) per liter blod, for barn noe høyere.

Hvite blodceller består av flere undergrupper. Nøytrofile granulocytter og lymfocytter er de største og viktigste gruppene. Leukopeni sier ikke noe om hvilken type hvite blodceller det er for få av. Ved leukopeni er det derfor viktig å bestemme hvilken type hvite blodceller det er få av i blodet.

Granulocytter

Det vanligste er å ha få nøytrofile granulocytter (nøytropeni). De nøytrofile granulocyttene dreper først og fremst bakterier. Når det blir for få nøytrofile granulocytter, særlig under 0,5 × 109 per liter blod, kan man lettere få bakterielle infeksjoner.

Granulocyttene utgjøres av de tre celletypene nøytrofile, eosinofile og basofile granulocytter. Eosinofile og basofile granulocytter utgjør en liten del av granulocyttene, og det er uvanlig å ha for få av dem. Derfor brukes begrepet granulocytopeni ofte synonymt med nøytropeni.

Lymfocytter

Leukopeni som skyldes få lymfocytter vil gi tendens til virusinfeksjoner. Dette kan oppstå ved medfødt lavt immunforsvar, etter visse typer cellegift, og i forløpet av virusinfeksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg