Agranulocytose, nærmest fullstendig mangel på granulocytter, en type hvite blodceller som spiller en hovedrolle i organismens forsvar mot bakterieinfeksjoner.

Er i de fleste tilfellene skade på benmargen som følge av legemiddelbruk inklusive cytostatika (cellegift), sterk strålebehandling eller påvirkning av radioaktive stoffer. Ved noen former for agranulocytose sees også alvorlig mangel på erytrocytter og blodplater, se aplastisk anemi.Ved agranulocytose utvikler praktisk talt alle pasienter livstruende infeksjoner som innledes med høy feber og svekket allmenntilstand. Agranulocytose har ubehandlet meget høy dødelighet.

Består i å fjerne agens som kan tenkes å skade produksjonen av granulocytter, spesielt fjerne alle medikamenter og for øvrig behandle infeksjonene på best mulig måte til produksjonen av granulocytter kommer i gang igjen. I sjeldne tilfeller skyldes agranulocytose en hemning i modningen av forstadier. Da har vekstfaktoren granulocytt-kolonistimulerende faktor (G-CSF) en frapperende effekt. Etter cytostatikakurer ved behandling av forskjellige former for kreft vil det svært ofte komme en markert reduksjon av antallet granulocytter, men dosen beregnes slik at stamcellene i benmargen overlever og produserer nye celler etter noen dager eller i løpet av 2-3 uker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.