Agranulocytose er nærmest fullstendig mangel på granulocytter, en type hvite blodceller som er viktige i kroppens forsvar mot bakterieinfeksjoner.

Faktaboks

Uttale
agranulosytˈose
Etymologi
av latin a-, 'uten', granulocytt, og -osis, ‘tilstand’

Årsak

Agranulocytose skyldes i de fleste tilfellene skade på beinmargen som følge av legemiddelbruk (for eksempel cellegift), sterk strålebehandling eller påvirkning av radioaktive stoffer. Ved noen former for agranulocytose sees også alvorlig mangel på røde blodceller og blodplater, se aplastisk anemi.

Ved agranulocytose utvikler praktisk talt alle pasienter livstruende infeksjoner som innledes med høy feber og svekket allmenntilstand. Agranulocytose har svært høy dødelighet hvis den ikke behandles.

Behandling

Behandlingen består i å fjerne agens som kan tenkes å skade produksjonen av granulocytter, spesielt fjerne alle legemidler. Det er også viktig å behandle infeksjonene på best mulig måte til produksjonen av granulocyttene kommer i gang igjen.

I noen tilfeller skyldes agranulocytose at modningen av granulocyttenes forstadier er hemmet. Da kan vekstfaktoren granulocytt-kolonistimulerende faktor (G-CSF) være effektiv. Etter cellegiftkurer ved behandling av forskjellige former for kreft vil det svært ofte komme en markert reduksjon av antallet granulocytter, men dosen beregnes slik at stamcellene i beinmargen overlever og produserer nye celler etter noen dager eller i løpet av to til tre uker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg