Nøytropeni er en tilstand med redusert antall nøytrofile granulocytter i blodet. Nøytrofile granulocytter er den vanligste typen hvite blodceller, og er en livsnødvendig del av det generelle immunforsvaret.

Faktaboks

Uttale
nøytropenˈi
Etymologi

nøytro- er her en forkortelse for nøytrofile granulocytter; penes er gresk for 'fattig'

Nøytropeni og andre forstyrrelser i blodets sammensetning kan avdekkes med en blodprøve.

De nøytrofile granulocyttene dreper først og fremst bakterier. Når det blir for få nøytrofile granulocytter, særlig under en halv milliard (0,5 × 10 9) per liter blod, kan man lettere få bakterielle infeksjoner.

Nøytropen feber er en øyeblikkelig hjelp-situasjon der det både foreligger nøytropeni og feber. Oftest skyldes feberen da en bakterieinfeksjon. Ved en slik tilstand er det viktig å komme raskt i gang med antibiotikabehandling fordi kroppen ikke har mange nok nøytrofile granulocytter til å håndtere infeksjonen selv.

Nøytrofile er også viktige for å drepe sopp og for å lege sår og skader. Nøytrofile har levetid på under en dag, og det er en enorm produksjon av dem hver dag i beinmargen. På sikt kan man ikke leve uten nøytrofile granulocytter, men for en kortere periode, som for eksempel etter cellegift, kan man holde stand ved hjelp av antibiotika- og soppbehandling.

Årsaker

Det er mange årsaker til nøytropeni. Cellegiftbehandling er en av de vanligste, da kommer nøytropenien oftest en til to uker etter cellegiftbehandlingen. Leukemi, blodkreft, kan også være en årsak. Mange medisiner kan også ha nøytropeni som en bivirkning.

Etnisk nøytropeni er typisk for personer som stammer fra malariaområder. Graden av nøytropeni er da lett til moderat. Tilstanden beskytter noe mot malaria og er i seg selv ufarlig.

En ytterligere årsak til nøytropeni er at kroppens eget immunforsvar angriper forstadier til nøytrofile granulocytter i beinmargen, såkalt autoimmun nøytropeni. Noen vil da ha annen autoimmun sykdom, som for eksempel leddgikt, men tilstanden kan også komme av seg selv.

Behandling

For å få opp nivået på nøytrofile granulocyttene kan legemiddelet granulocyttkolonistimulerende faktor ofte være effektivt. Dette er et legemiddel som sprøytes inn i underhudsfettet på magen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg