Lipolyse er spalting av triglyserider til frie fettsyrer, og monoglyserider, diglyserider eller glyserol. Spaltingen foregår ved hjelp av enzymer kalt lipaser. Lipolyse foregår blant annet i tynntarmen ved fordøyelse av fett, og i fettcellene for å bruke fettet som energikilde.

Etter lipolyse i fettcellene diffunderer fettsyrer og glyserol ut av fettcellene og over i blodbanen. I blodbanen bindes fettsyrene til transportproteinet albumin, fraktes til kroppens vev og organer og er tilgjengelig som energikilde.

Lipolyse forkommer også i fettholdig mat, og frigjør fettsyrer som kan gi en harsk smak.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.