lipolyse

Artikkelstart

Lipolyse er spalting av triglyserider til frie fettsyrer, og monoglyserider, diglyserider eller glyserol. Spaltingen foregår ved hjelp av enzymer kalt lipaser. Lipolyse foregår blant annet i tynntarmen som ledd i fordøyelsen av fett, og i fettcellene for å bruke fettet som energikilde.

Faktaboks

Uttale
lipolˈyse
Etymologi
av gresk lipos, 'fett' og -lyse, ‘løsning, spalting’

Etter lipolyse i fettcellene diffunderer fettsyrer og glyserol ut av fettcellene og over i blodbanen. I blodbanen bindes fettsyrene til transportproteinet albumin, fraktes til kroppens vev og organer og er tilgjengelig som energikilde.

Lipolyse forekommer også i fettholdig mat, og frigjør fettsyrer som kan gi en harsk smak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg