lipolyse

Lipolyse er spalting av triglyserider til frie fettsyrer, og monoglyserider, diglyserider eller glyserol. Spaltingen foregår ved hjelp av enzymer kalt lipaser. Lipolyse foregår blant annet i tynntarmen ved fordøyelse av fett, og i fettcellene for å bruke fettet som energikilde.

Faktaboks

Uttale
lipolˈyse
Etymologi
lipolyse kommer av lipo-, og det greske ordet -lyse for ‘løsning, spalting’

Etter lipolyse i fettcellene diffunderer fettsyrer og glyserol ut av fettcellene og over i blodbanen. I blodbanen bindes fettsyrene til transportproteinet albumin, fraktes til kroppens vev og organer og er tilgjengelig som energikilde.

Lipolyse forkommer også i fettholdig mat, og frigjør fettsyrer som kan gi en harsk smak.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg