serumalbumin

Bildet viser den tredimensjonale strukturen til menneskets serumalbumin.

Artikkelstart

Serumalbumin er en betegnelse på albumin som finnes i blodplasma. Albumin er den viktigste bidragsyteren til det kolloidosmotiske trykket i blodårene.

Faktaboks

Uttale
sˈerumalbumin

Dette medvirker til at blodplasma ikke lekker ut av kapillarene og inn i vevet, men holder seg inne i blodårene. Albumin er et transportmolekyl med lav affinitet og høy kapasitet for mange forskjellige substanser som bilirubin, fettsyrer og en del hormoner og legemidler. Litt under halvparten av kalsiumionene i blodsirkulasjonen er bundet til albumin.

Hypoalbuminuri

Lav serumalbuminkonsentrasjon i blodet (hypoalbuminemi) forekommer hyppig ved lever- og nyresykdommer og ved mangelfull ernæring. Dermed reduseres det kolloidosmotiske trykket i blodårene, og væsken i blodet vil tendere til å lekke ut av karene. Resultatet er væskeansamlinger (ødemer), særlig i vev som er bløtt og kan ekspandere. Måling av serumalbuminkonsentrasjonen brukes blant annet for å vurdere ernæringsstatus og leverfunksjon.

Struktur

Serumalbumin er det serumproteinet som finnes i størst mengde. Proteinet består av 585 aminosyrer, og produseres i leveren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg