Serumalbumin er en betegnelse på albumin som finnes i blodplasma. Albumin er den viktigste bidragsyteren til det kolloidosmotiske trykket i blodårene.

Dette medvirker til at blodplasma ikke lekker ut av kapillarene og inn i vevet, men holder seg inne i blodårene. Albumin er et transportmolekyl med lav affinitet og høy kapasitet for mange forskjellige substanser som bilirubin, fettsyrer og en del hormoner og legemidler. Litt under halvparten av kalsiumionene i blodsirkulasjonen er bundet til albumin.

Lav serumalbuminkonsentrasjon i blodet (hypoalbuminemi) forekommer hyppig ved lever- og nyresykdommer og ved mangelfull ernæring. Dermed reduseres det kolloidosmotiske trykket i blodårene, og væsken i blodet vil tendere til å lekke ut av karene. Resultatet er væskeansamlinger (ødemer), særlig i vev som er bløtt og kan ekspandere. Måling av serumalbuminkonsentrasjonen brukes blant annet for å vurdere ernæringsstatus og leverfunksjon.

Serumalbumin er det serumproteinet som finnes i størst mengde. Proteinet består av 585 aminosyrer, og produseres i leveren.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.