Bildet viser den tredimensjonale strukturen til menneskets serumalbumin.
Bildet viser den tredimensjonale strukturen til menneskets serumalbumin.

Serumalbumin er en betegnelse på albumin som finnes i blodplasma. Albumin er den viktigste bidragsyteren til det kolloidosmotiske trykket i blodårene.

Faktaboks

Uttale
sˈerumalbumin

Dette medvirker til at blodplasma ikke lekker ut av kapillarene og inn i vevet, men holder seg inne i blodårene. Albumin er et transportmolekyl med lav affinitet og høy kapasitet for mange forskjellige substanser som bilirubin, fettsyrer og en del hormoner og legemidler. Litt under halvparten av kalsiumionene i blodsirkulasjonen er bundet til albumin.

Hypoalbuminuri

Lav serumalbuminkonsentrasjon i blodet (hypoalbuminemi) forekommer hyppig ved lever- og nyresykdommer og ved mangelfull ernæring. Dermed reduseres det kolloidosmotiske trykket i blodårene, og væsken i blodet vil tendere til å lekke ut av karene. Resultatet er væskeansamlinger (ødemer), særlig i vev som er bløtt og kan ekspandere. Måling av serumalbuminkonsentrasjonen brukes blant annet for å vurdere ernæringsstatus og leverfunksjon.

Struktur

Serumalbumin er det serumproteinet som finnes i størst mengde. Proteinet består av 585 aminosyrer, og produseres i leveren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg