Lungearteriekateter, bøyelig plastrør som føres inn gjennom en større vene (oftest kragebensvenen, vena subclavia, eller halsvenen, vena jugularis interna) og gjennom høyre hjertehalvdel slik at spissen blir liggende et stykke ut i den ene lungepulsåren (lungearterien). Kateteret legges oftest inn uten gjennomlysning. Riktig plassering skjer ved hjelp av en oppblåsbar ballong som sitter ved spissen av kateteret, og som følger blodstrømmen gjennom hjertet.

Kateteret har flere kanaler som kan brukes til å måle trykkene i blodet som strømmer både til høyre og venstre hjertehalvdel, når de kobles til trykkmålere (trykktransducere). I tillegg kan man måle blodmengden som pumpes av hjertet per minutt. Man sprøyter inn væske med kjent volum og temperatur i en vene like før innmunningen til høyre hjertehalvdel, deretter registreres temperaturforandringen i lungearterien (termodilusjonsprinsippet). Avanserte lungearteriekatetre kan også måle hjertets pumpeevne og oksygeninnholdet i lungearterieblodet kontinuerlig.

Lungearteriekateter brukes oftest på intensiv- og overvåkingsavdelinger (se intensivmedisin) når avansert overvåking av sirkulasjonen er nødvendig. Se også hemodynamisk overvåking.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.