Lungearteriekateter er et bøyelig plastrør som føres inn gjennom en større vene, oftest kragebensvenen (vena subclavia) eller halsvenen (vena jugularis interna), og gjennom høyre hjertehalvdel slik at spissen blir liggende et stykke ut i den ene lungearterien. Kateteret legges oftest inn uten gjennomlysning. Riktig plassering skjer ved hjelp av en oppblåsbar ballong som sitter ved spissen av kateteret, og som følger blodstrømmen gjennom hjertet.

Faktaboks

Også kjent som
Swan-Ganz-kateter

Kateteret har flere kanaler som kan brukes til å måle trykkene i blodet som strømmer både til høyre og venstre hjertehalvdel, når de kobles til trykkmålere (trykktransducere). I tillegg kan man måle blodmengden som pumpes av hjertet per minutt, hjerteminuttvolum. Man sprøyter inn væske med kjent volum og temperatur i en vene like før innmunningen til høyre hjertehalvdel, deretter registreres temperaturforandringen i lungearterien (termodilusjonsprinsippet). Avanserte lungearteriekatetre kan også måle hjertets pumpeevne og oksygeninnholdet i lungearterieblodet kontinuerlig.

Lungearteriekateter brukes oftest på intensiv- og overvåkingsavdelinger når avansert overvåking av sirkulasjonen er nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg