magesekk-kirurgi

Magesekk-kirurgi. Ventrikkelreseksjoner. Til venstre Billroth I-reseksjon. – I midten: Billroth II-reseksjon og enteroanastomose (EA). – Til høyre: Total ventrikkelreseksjon (hele magesekken fjernet) og Roux-en-y-anastomose.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Magesekk-kirurgi er operative inngrep på magesekken. Slike inngrep blir utført på pasienter med svulster eller sår på magesekken eller tolvfingertarmen når sårene ikke heles ved annen behandling.

Ved en delvis (partiell) ventrikkelreseksjon fjernes den nedre delen av magesekken (Billroth I eller Billroth II). Hele magesekken kan også fjernes (total ventrikkelreseksjon eller gastrektomi). Et slikt inngrep utføres når det foreligger kreft i magesekken og enkelte ganger ved svære blødninger i magesekken.

Hos barn som har krampe i muskulaturen rundt overgangen mellom magesekken og tolvfingertarmen (pylorusspasme eller pylorusstenose), blir det av og til nødvendig å skjære over denne ringmuskulaturen slik at mageinnholdet kan passere over i tolvfingertarmen. Barn med en slik lidelse har ofte sprutbrekninger. Disse forsvinner etter inngrepet, og pasientene blir friske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg