fedmeoperasjon

Fedmeoperasjon er en kirurgisk behandling for sykelig fedme (morbid fedme), det vil si kombinasjonen av en kroppsmasseindeks (BMI) på over 40, eller en BMI over 35 med fedmerelatert alvorlig sykdom (for eksempel diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom eller tilsvarende).

Faktaboks

Også kjent som
bariatrisk kirurgi

Fedmeoperasjoner kan enten utføres med effekten at pasienten inntar mindre mat enn tidligere (restriksjon), eller at pasienten tar opp mindre næring (malabsorpsjon). Operasjoner som kombinerer restriksjon og malabsorpsjon (som gastrisk bypass og metoden biliopankreatisk bypass med duodenal skift) er vist å gi større vekttap og bedre effekt over tid enn de rent restriktive metodene.

En hel rekke forskjellige teknikker og alternativer til fedmeinngrep er utført gjennom historien, mange med sviktende resultat. Med en økende epidemi av fedme i befolkningen og bedre dokumentert effekt av kikkhullsinngrep er fedmekirurgi blitt blant de mest utførte inngrepene innen gastrokirurgi de siste årene.

Fedmekirurgi kalles også bariatrisk kirurgi, men blir i økende grad også kalt metabolsk kirurgi. Det siste skyldes at slik kirurgi har en påvist effekt på pasienter med diabetes, hvor det i tillegg til vektreduksjon over tid også oppnås en rask effekt på blodsukkerregulering.

Restriktive inngrep

Det vanligste inngrepet som utføres er laparoskopisk gastrisk sleeve. Det gjøres ved å redusere magesekkens volum ved å dele av magesekken og å la et tynt rør stå igjen som forbindelse mellom spiserør og tolvfingertarmen. Noe av helsegevinsten tilskrives den metabolske effekten som en får ved å redusere ventrikkelens volum (se magesekken).

Malabsorptive inngrep

Gastric bypass er det mest utførte inngrepet som reduserer opptak av mat og næringsstoffer. Det utføres ved at magesekken kobles fra tarmen og et tarmløp kobles til lengre nede på tynntarmen. På den måten oppnår man både en restriktiv (volumbregrensende) effekt, og en malabsorpsjon (redusert opptak grunnet kortere passasje av maten i tarmsystemet) som har vektreduserende effekt.

Komplikasjoner til fedmekirurgi

Komplikasjoner etter fedmekirurgi kan dreie seg om under- eller mangelernæring, noe som kan forebygges ved riktig kosthold og inntak av vitaminer. Ved stort vekttap over tid kan noen få problemer fra overflødig hud, noe som kan kreve kosmetisk korreksjon hos enkelte. Vekttap som ikke varer, eller at en legger på seg vekt etter fedmekirurgi forekommer hos en del, og understreker at kirurgisk korreksjon bare er en del av behandlingen mot overvekt.

Av kirurgiske komplikasjoner kan man eksempelvis få sår i tarmanastomosen (marginal ulcus) eller intern herniering (som kan presentere som intermitterende magesmerter, eller som tarmslyng med risiko for iskemi i tarmen).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg