Fedmeoperasjon er en kirurgisk behandling for sykelig fedme, det vil si kombinasjonen av en kroppsmasseindeks (BMI) på over 40, eller en BMI over 35 med alvorlig sykdom knyttet til fedme, for eksempel diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom eller tilsvarende.

Faktaboks

Også kjent som
bariatrisk kirurgi, metabolsk kirurgi, slankeoperasjon

På grunn av økning i antall med fedme i befolkningen og bedre dokumentert effekt av kikkhullsinngrep er fedmekirurgi blitt blant de mest utførte inngrepene innen gastrokirurgi de siste årene.

Fedmekirurgi blir i noen sammenhenger kalt metabolsk kirurgi. Det skyldes at slik kirurgi har en påvist effekt på pasienter med diabetes, hvor det i tillegg til vektreduksjon over tid også oppnås en rask effekt på blodsukkerregulering.

Teknikker

Fedmeoperasjoner kan utføres med effekten at pasienten inntar mindre mat enn tidligere (restriksjon), eller at pasienten tar opp mindre næring (malabsorpsjon). Man kan også gjøre kombinasjoner, for eksempel gastrisk bypass eller biliopankreatisk bypass med duodenal skift. De kombinerte metodene er vist å gi større vekttap og bedre effekt over tid enn de rent restriktive metodene.

Restriktive inngrep

Det vanligste inngrepet er laparoskopisk gastrisk sleeve. Det gjøres ved å fjerne deler av magesekken så denne får et redusert volum. Magesekken blir redusert til et tynt rør mellom spiserøret og tolvfingertarmen. Noe av helsegevinsten tilskrives den metabolske effekten som en får ved å redusere magesekkens volum.

Malabsorptive inngrep

Gastrisk bypass er det mest utførte inngrepet som reduserer opptak av mat og næringsstoffer. Det utføres ved at magesekken kobles fra tarmen og et tarmløp kobles til lengre nede på tynntarmen. På den måten oppnår man både en restriktiv (volumbregrensende) effekt, og en malabsorpsjon (redusert opptak grunnet kortere passasje av maten i tarmsystemet) som har vektreduserende effekt.

Komplikasjoner

Komplikasjoner etter slike operasjoner kan dreie seg om under- eller mangelernæring, noe som kan forebygges ved justering av kosthold og inntak av kosttilskudd.

Ved stort vekttap over tid kan noen få problemer fra overflødig hud, noe som kan kreve kosmetisk korreksjon hos enkelte.

Vekttap som ikke varer, eller at en legger på seg vekt etter fedmekirurgi forekommer hos en del. Fedmeoperasjon er derfor bare del av behandlingen mot overvekt.

Av kirurgiske komplikasjoner kan man eksempelvis få sår i skjøten mellom tarmsegmentene (marginal ulcus) eller indre brokk (intern herniering), som kan gi tilbakevendende magesmerter, eller som tarmslyng med risiko for iskemi i tarmen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Halvard Hiis

Takk for kommentaren. Jeg har videreformidlet dette til fagansvarlig.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg