Pylorusstenose.

Pylorusstenose. Hypertrof pylorusstenose hos nyfødte barn er en medfødt forstyrrelse karakterisert av en unormalt kraftig kappe av muskulatur i pylorusveggen. Illustrasjonen viser et frontalt snitt av pylorus, mellom magesekken og tolvfingertarmen, med hypertrof muskulatur.

Av /KF-arkiv ※.
Pylorusstenose.

Pylorusstenose. Behandling av pylorusstenose med pyloroplastikk. Den ringformede pylorusmuskelen i nedre magemunn deles med et langsgående snitt (pylorotomi). Ved å sy sammen snittet på tvers får man en utvidelse av pylorus.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Pylorusstenose er forsnevring av pylorus, som er den delen av magesekken som munner ut i tolvfingertarmen. Sykdommen forekommer som ervervet tilstand hos voksne og som medfødt lidelse hos spedbarn. 1 av 300–800 nyfødte har pylorusstenose, omlag 80 prosent av disse er gutter.

Faktaboks

Uttale
pylorusstenˈose
Også kjent som
stenosis pyloripylorusspasme mageportforsnevring

Medfødt pylorusstenose

Medfødt pylorusstenose er en unormal fortykkelse av muskulaturen i pylorus. Dette gir unormalt kraftige sammentrekninger i lukkemuskelen, som igjen hindrer passasjen av mageinnhold og gir kvalme og brekninger. Det klassiske er kraftige sprutbrekninger hos to til fire måneder gamle babyer. Barna har også gjerne dårlig vektøkning.

Behandling

Behandlingen er kirurgisk. Man spalter muskelfibrene i ringmuskelen, uten å skade muskelens funksjoner for øvrig. Dette inngrepet kalles pylorotomi.

Ervervet pylorusstenose

Ervervet pylorusstenose skyldes som regel magesår og gir sårdannelse i mageportområdet. Dette fører til betennelsesforandringer med hevelse og dermed trang passasje. Etter hvert vil såret gro, og vevet omkring vil skrumpe på grunn av arrdannelser.

Symptomer

Pylorusstenose kan gi problemer med å tømme magesekken og symptomer som oppfylthet, tidlig metthet, kvalme og brekninger.

Behandling

Pylorusstenose som skyldes magesår behandler man med syrehemmende legemidler, eventuelt ved at man fjerner magesårbakterien, Helicobacter pylori, ved hjelp av antibiotika.

Krampedempende legemidler kan også være aktuelt. Hvis slik behandling ikke er nok, kan man utvide åpningen, enten ved hjelp av en ballong (endoskopisk ballongdilatasjon), eller i sjeldne tilfeller med et kirurgisk inngrep hvor man spalter muskelfibrene og åpner det trange partiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg