pylorusstenose

Pylorusstenose. Behandling av pylorusstenose med pyloroplastikk. Den ringformede pylorusmuskelen i nedre magemunn deles med et langsgående snitt (pylorotomi). Ved å sy sammen snittet på tvers får man en utvidelse av pylorus.

Pylorusstenose. av /Store medisinske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Pylorusstenose. Hypertrof pylorusstenose hos nyfødte barn er en medfødt forstyrrelse karakterisert av en unormalt kraftig kappe av muskulatur i pylorusveggen. Illustrasjonen viser et frontalt snitt av pylorus, mellom magesekken og tolvfingertarmen, med hypertrof muskulatur.

Pylorusstenose. av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Pylorusstenose, forsnevring av pylorus, som er den delen av magesekken som munner ut i tolvfingertarmen. Sykdommen forekommer som ervervet lidelse hos voksne og som medfødt lidelse hos spedbarn. 1 av 300–800 nyfødte har pylorusstenose, ca. 80 % er gutter.

Faktaboks

Uttale
pylorusstenˈose
Også kjent som
stenosis pylori
pylorusspasme
mageportforsnevring

Medfødt pylorusstenose

Medfødt pylorusstenose er en abnorm fortykkelse av muskulaturen i pylorus. Dette gir unormalt kraftige sammentrekninger i lukkemuskelen, som igjen fører til passasjehinder, kvalme og brekninger. Det klassiske er kraftige sprutbrekninger hos 2–4 måneder gamle babyer. Barna har også gjerne dårlig vektøkning.

Behandlingen

Behandlingen er kirurgisk. Man spalter muskelfibrene i ringmuskelen, uten å skade muskelens funksjoner for øvrig (pylorotomi).

Ervervet pylorusstenose

Ervervet pylorusstenose skyldes som regel magesår og gir sårdannelse i mageportområdet. Dette fører til betennelsesforandringer med hevelse og dermed trang passasje. Etter hvert vil såret gro, og vevet omkring vil skrumpe på grunn av arrdannelser.

Symptomer

Man vil kunne få problemer med å tømme magesekken og symptomer i form av oppfylthet, tidlig metthet, kvalme og brekninger.

Behandling

Pylorusstenose som skyldes magesår, behandler man med syrehemmende medisin, eventuelt ved at man fjerner magesårbakterien, Helicobacter pylori, ved hjelp av antibiotika. Krampedempende medikamenter kan også være aktuelt. Hvis slik behandling ikke er nok, kan man utvide åpningen, enten ved hjelp av en ballong (endoskopisk ballongdilatasjon), eller i sjeldne tilfeller med et kirurgisk inngrep hvor man spalter muskelfibrene og åpner det trange partiet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg