Medikamentavhengighet, betegner avhengighet til medikamenter. Opiater (smertestillende medikamenter) og sedativa-hypnotika (beroligende medisiner og sovemedisiner) er de legemidlene som hyppigst er forbundet med avhengighet.

Faktaboks

Også kjent som
avhengighetssyndrom

Utbredelse

Den eksakte hyppigheten av medikamentavhengighet er usikker. Omtrent 6 prosent av dem som legges inn i psykiatriske institusjoner, har et medikament-tilvenningsproblem i tillegg til sin psykiske lidelse. Benzodiazepiner er den type legemidler som er hyppigst brukt blant personer med avhengighetsproblemer.

Symptomer

Symptomer på medikamentavhengighet er at brukeren har et sterkt ønske om å skaffe seg medikamentet, har vanskeligheter med å kontrollere bruken av det og fortsetter bruk til tross for skadelige konsekvenser. Bruken av medikamentet får ofte høyere prioritet enn andre aktiviteter og forpliktelser, det er som regel økt toleranse for medikamentet (doseøkning), og det kan oppstå abstinens når medikamentet ikke inntas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg