Meningokokker
Meningokokk er en liten bakterie som bare finnes hos mennesker. Den ser ut som en dobbel kaffebønne, og er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge. Den kan forårsake smittsom hjernehinnebetennelse.
Av .

Meningokokkepidemi er utbrudd av mange tilfeller av infeksjon med meningokokkbakterien, Neisseria meningitidis, innenfor et kort tidsrom.

Faktaboks

Uttale
meningokˈokkepidemi

Jevnlig forekommer epidemier hovedsakelig med gruppe A-meningokokker i Afrika i det såkalte meningittbeltet, som omfatter land fra Senegal i vest til Etiopia i øst. I Brasil, New Zealand og andre steder har det også vært epidemier.

I Norge hadde vi fra 1970-årene til slutten av 1990-årene en meningokokkepidemi, særlig i Nord-Norge og på Vestlandet. Epidemien kostet mange barn og unge livet. Meningokokkene (gruppe B) som forårsaket den norske epidemien, gav meningokokksepsis hos en stor del av dem som ble rammet, og dødeligheten var forholdvis høy. Ved utbrudd av større omfang kan en rekke tiltak komme på tale for å begrense smittespredning og sykdomsforekomst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg