Meningokokker
Meningokokk er en liten bakterie som bare finnes hos mennesker. Den ser ut som en dobbel kaffebønne, og er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge. Den kan forårsake smittsom hjernehinnebetennelse.
Av .

Meningokokksepsis er blodforgiftning forårsaket av meningokokker. I de fleste tilfellene er meningokokksepsis en dramatisk og svært alvorlig tilstand. De fleste pasientene har samtidig hjernehinnebetennelse (meningitt).

Faktaboks

Uttale
meningokˈokksepsis
Etymologi
av meningokokk og gresk sepsis, ‘forråtnelse’

Symptomer

Infeksjonen starter med eller uten symptomer i halsen. Bakteriene sprer seg fra halsen til blodet og en rekke organer. I begynnelsen kan sykdomsbildet være nokså ukarakteristisk, men den typiske pasienten får etter hvert høy feber, nedsatt allmenntilstand og hudblødninger, oftest som petekkier, som er små punktformige hudblødninger. Ofte har pasienten samtidig symptomer og tegn på hjernehinnebetennelse. Bakteriene kan slå seg ned i alle organer. De produserer endotoksiner som fører til produksjon og frigjøring av en lang rekke vevsskadende biologiske substanser, som kan føre til at pasienten utvikler septisk sjokk med funksjonssvikt av mange organer, såkalt flerorgansvikt. Nyresvikt, hjertesvikt og lungesvikt er vanlige komplikasjoner.

Diagnose

Nokså sikker diagnose kan vanligvis stilles på grunnlag av det kliniske bildet. Sikker diagnose får man ved å ta blodprøver og påvise meningokokker i blodkultur. Som regel er det også aktuelt å gjøre spinalpunksjon. Det er avgjørende for utfallet at diagnosen stilles tidlig i sykdomsforløpet, slik at pasienten raskt kan få korrekt antibiotikabehandling. Det er derfor viktig at allmennheten er klar over at utslett som ikke forsvinner ved trykk av et glass mot huden, kan være et alvorlig tegn på meningokokkinfeksjon.

Behandling

Pasienter med meningokokksepsis trenger rask intravenøs antibiotikabehandling, som vanligvis inkluderer penicillin. I tillegg trenger alle pasienter intravenøs væsketilførsel og som regel annen tilleggsbehandling, for eksempel blodoverføring. Mange pasienter trenger respirator- og/eller dialysebehandling. Behandlingen av pasienter med meningokokksepsis er en krevende og utfordrende oppgave som må skje på intensivavdelinger. Leger fra flere ulike spesialiteter må samarbeide nært for at man skal få gode behandlingsresultater.

Prognose

Prognosen er avhengig av hvor raskt pasienten kommer til behandling og av kvaliteten på behandlingen. Til tross for den beste intensive behandling, vil noen pasienter dø på grunn av flerorgansvikt. Man har derfor prøvd behandling som skal nøytralisere endotoksiner og andre vevsskadelige substanser som produseres som følge av infeksjonen, men slike forsøk har foreløpig ikke resultert i bedre behandlingsresultater.

Meningokokksepsis kan en sjelden gang forekomme som en mindre akutt tilstand med langtrukkent, fredelig forløp, ofte med moderat feber, utslett og leddsymptomer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg