Menisk.

Menisk. Kneet dannes av leddforbindelsen mellom lårbenet og skinnebenet. De to leddflatene passer ikke helt sammen, slik at lårbenkondylene er mer runde og skinnebenkondylene er mer flate. For å bedre overensstemmelsen mellom de to leddhodene, er det to menisker av fiberbrusk mellom dem, med en brusket indre del og en ytre fibrøs del. Den indre eller mediale menisken er formet som en C, mens den ytre eller laterale menisken mer ligner en O. Til venstre: venstre kneledd sett forfra; til høyre: venstre kneledds distale flate sett ovenfra.

Av /KF-arkiv ※.
Normal menisk
Av /KF-arkiv ※.

Menisk er en halvmåneformet skive av fiberbrusk som kan ha til oppgave å fordele trykket mellom to leddflater bedre. Betegnelsen brukes vanligvis om kneleddets menisker.

Faktaboks

Uttale
menˈisk
Etymologi
av latin meniscus, ‘liten måne, det vil si ‘halvmåne’

Kneets menisker

I hvert kneledd er det to menisker i leddspalten mellom lårbeinet og skinnebeinet: én på lateral- eller utsiden, og én på medial- eller innsiden. De fungerer her som «pakninger» som utfyller ujevnhetene mellom leddflatene. Langs utsiden er de omtrent en halv centimeter tykke, men blir svært tynne inn mot leddhulen. Meniskene har derfor et trekantet tverrsnitt. Meniskene gjør at leddkontakten og stabiliteten blir bedre. Dessuten blir slitasjen på leddbrusken mindre.

Den laterale menisken (meniscus lateralis) er nesten ringformet, mens den tynnere mediale menisken (meniscus medialis) er mer halvmåneformet. Begge er festet til den midtre, oppstikkende delen av skinnebeinet (eminentia intercondylaris; tibia). De er også forbundet foran i kneleddet med et bindevevsbånd.

Langs ytterkantene er meniskene forbundet med leddkapselens synovialhinne. Dette gjør at det bare er bæreflatene (over- og undersiden) som blir fuktet og ernært av synovialvæsken; Ytterkanten får blodtilførsel via små blodkar fra leddkapselen. Den mediale menisken er dessuten forbundet med sidebåndet eller kollateralligamentet (ligamentum collaterale mediale) i kneleddet, i motsetning til den laterale.

Meniskene er relativt bevegelige, den laterale mest, siden den ikke har feste i sideligamentet som den mediale. Ved bevegelser i kneleddet forandrer meniskene posisjon, siden kondylene i lårbeinet har forskjellig krumningsgrad. Ved bøyning av kneet glir meniskene litt bakover, ved strekking glir de fremover, og representerer på den måten bevegelige leddpanner for de to kondylene på lårbeinet.

Skader

Ved ekstreme bevegelser av kneleddet, spesielt vridninger av leggen i forhold til låret (som ofte rammer idrettsutøvere, for eksempel fotballspillere), kan meniskene bli utsatt for store påkjenninger og eventuelt revne (meniskruptur). Dette skjer i omtrent tre av fire tilfeller i den mediale, lite bevegelige menisken. Løsrevne eller unormalt bevegelige deler av meniskene kan føre til at kneet låser seg og nødvendiggjør operasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg